Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Силоміць забирають до військкомату? Чи мають право представники ТЦК вчиняти такі дії

Після отримання повістки громадяни призовного віку мають самостійно з'явитися до територіальних центрів компектування

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи можуть представники ТЦК силоміць забирати призовників до військкомату

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжується загальна мобілізація, під час якої всі чоловіки призовного віку можуть отримати повістки, після чого повинні самостійно прибути до територіальних центрів комплектування. Однак, чи мають право представники ТЦК силоміць затримувати чоловіків на вулиці та забирати до військкоматів?

Про це розповів адвокат адвокатського об'єднання GRACERS Станіслав Польовий у своєму інтерв'ю для РБК-Україна.

Що робити у такому випадку

За словами адвоката, у таких випадках дії з боку працівників ТЦК та СП дійсно мають характер незаконних ознак.

"Але варто пам'ятати, що до повноважень Національної поліції (за зверненням районних (міських) ТЦК та СП, чи органів СБУ) входить здійснення адміністративного затримання (строком не більше ніж на три години) та доставлення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення", – наголосив адвокат.

Тобто, якщо призовник відмовляється прибути до військкомату в зазначений час, то представники ТЦК можуть лише звернутися до внутрішніх органів із проханням застосувати певні заходи адміністративного примусу щодо цієї особи.

Яке покарання чекає призовників за ігнорування мобілізаційного розпорядження

Мобілізаційне розпорядження отримує людина, яка пройшла медкомісію і визнана придатною для військової служби. Після вручення такого документа особа має обов’язково з’явитися у визначений призовний пункт впродовж 24 годин після оголошення мобілізації.

Якщо проігнорувати це розпорядження, може настати кримінальна відповідальність, що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 5 років. При цьому рішення про кримінальну відповідальність має ухвалити суд.

Хто може проходити військову службу за місцем проживання

Перелік категорій громадян, які мають повне право служити тільки добровільно, за власним бажанням та виключно за місцем проживання, визначені ст. 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Серед них:

  • особи з інвалідністю;
  • багатодітні батьки;
  • батьки дітей з інвалідністю та тяжкохворих дітей.

Раніше ми розповідали, як вручають повістки внутрішньо переміщеним особам. Також ми писали, як жінкам стати на військовий облік. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.