Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вибори президента в Туреччині – як політика кожного кандидата позначиться на Україні

Головним суперником чинного президента Ердогана є представник опозиції Кемаль Киличдароглу

Фото: УНІАН, Facebook. Колаж: Pro Гроші

Ердоган та Киличдароглу зустрінуться у другому турі

Фото: УНІАН, Facebook. Колаж: Pro Гроші

14 травня відбулось голосування на парламентських та президентських виборах у Туреччині. Там наразі лідирує чинний очільник країни Реджеп Тайїп Ердоган, який набрав 49,42% голосів. Його конкурент Кемаль Киличдароглу здобув 44,95%.

Сайт Pro Гроші вирішив дізнатися, політика якого кандидата вигідніша для України в плані економіки.

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України Олексій Плотніков розповідає, що це важко сказати, враховуючи специфіку зовнішньополітичного курсу Туреччини. Чинний очільник країни Реджеп Тайїп Ердоган вигідний для України тим, що ми знаємо його політику стосовно:

  • України;

  • країни-агресора;

  • інших країн.

Якщо до влади прийде лідер турецької опозиції Кемаль Киличдароглу, то це буде нова команда, нові підходи й можливі зміни.

З точки зору передбачуваності, то нас влаштовує Ердоган. А з точки зору якогось оновлення зовнішньої політики Туреччини, якихось додаткових переваг для України, то, можливо, Киличдароглу буде кращим. Однак в кінці травня відбудеться другий тур, тому давайте будемо чекати, – говорить експерт.

Експерт, економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ каже, що для економіки України буде вигідний саме Реджеп Тайїп Ердоган, адже завдяки йому наразі є економічна модель сильної Туреччини з досить потужними амбіціями.

Взагалі тут зміни помітні навіть на ідеологічному рівні, адже Ердоган – це повернення ідеології османізму. Тобто, Туреччина, як заступниця Османської імперії. Саме на цьому базується й економічна модель Ердогана. Це так званий третій шлях в економіці. Зазвичай є: соціалізм, капіталізм. А це третій шлях, який полягає у поєднанні сильної соціальної політики держави та її активної участі у макроекономічних процесах, – каже експерт.

Кемаль Киличдароглу більш прозахідний політик, який є прихильником кемалізму.

Чому Україні вигідний Ердоган?

Все через чорноморський регіон, який залежить від турецької військової геополітичної потуги, адже там знаходяться транспортні коридори.

У цьому випадку, за словами експерта, нам потрібна сильна Туреччина з сильними геополітичними амбіціями, як противага російському впливу у Чорному морі.

Що буде, якщо переможе Киличдароглу?

У такому випадку Туреччина може зануритися у величезну фінансово-економічну кризу.

Думаю, що восени вона б очікувала співробітництва з міжнародним валютним фондом з досить жорсткими вимогами. Туреччина була б повністю зайнята своїми економічними та соціальними проблемами й вона б самоусунулася з регіону Чорного моря, – додає Олексій Кущ.

А через це можливий сценарій, що Росія значно розширить свою потугу в Чорному морі.

Раніше сайт Pro Гроші писав про ціни на зерно на світовому ринку та розповідав, скільки коштують пшениця та кукурудза 19 квітня. Також ми повідомляли, що імпорт українського зерна заборонила ще одна держава ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.