Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Реєстрація шлюбу може розорити? Скільки беруть РАЦСи за додаткові послуги

Ціни на додаткові послуги в РАЦСі визначені в українському законодавстві, але вони не остаточні

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які ціни в РАЦСі на додаткові послуги

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям значно спростили життя, дозволивши подавати заяву про державну реєстрацію шлюбу онлайн. Так само дистанційно можна сплатити адміністративний збір, проте домовлятися про додаткові послуги та оплачувати їх потрібно безпосередньо у РАЦСі. Перелік супутніх можливостей та їхня орієнтовна вартість визначені в українському законодавстві.

Сайт Pro Гроші розповідає, які додаткові послуги надають молодятам РАЦСи та скільки вони коштують.

Сама реєстрація шлюбу безплатна, але відповідно до статті 3 Декрету Кабміну від 21 січня 1993 року № 7-93 "Про державне мито" необхідно покрити адміністративний збір у розмірі 0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. У 2023 році сума дорівнює 0,85 копійок.

Далі, залежно від вибору молодят, можна замовити різні супутні послуги, домовитися про обряд державної реєстрації, надрукувати запрошення гостям та ін. Вартість може відрізнятися в конкретній області чи населеному пункті, але рекомендовані ціни за надання таких послуг відділами державної реєстрації актів цивільного стану визначає наказ Міністерства юстиції від 27 грудня 2010 року № 3335/5.

Отже додаткове обслуговування реєстрації шлюбу в РАЦСі коштує:

  • видача запрошення із зазначенням дати (один екземпляр) – 137 грн;
  • повний обряд з використанням елементів урочистості у відділі державної реєстрації актів цивільного стану (включає промову розпорядниці, народні атрибути, зокрема рушник, коровай тощо, музичний супровід) – 1 099 грн;
  • скорочений обряд у РАЦСі (на урочистій церемонії присутні лише молодята) – 481 грн;
  • повний обряд за межами відділу – 2 748 грн;
  • повний обряд у вихідні та святкові дні у відділі державної реєстрації – 1 649 грн;
  • повний обряд у вихідні та святкові дні за межами РАЦСу – 3 664 грн;
  • складення за проханням осіб заяв про одруження – 137 грн;
  • доставка та вручення повторно виданих свідоцтв та інших документів про державну реєстрацію за місцем її перебування особи – 550 грн;
  • надання консультації з питань застосування сімейного та цивільного законодавства – 275 грн.

Як подати заяву на шлюб онлайн

Більше не обов’язково парі йти до РАЦСу, заповнювати паперові заяви та проходити перевірку в держреєстратора, витративши цілий день на розмови з представниками установи та обговорення деталей церемонії. Українці можуть за 15 хвилин зробити все необхідне на порталі "Дія", обравши місце, час, формат та зал.

Варто лише авторизуватися на сайті та перейти у розділ "Сім’я", обравши послугу "Заява про шлюб". Залишилося заповнити анкету, в якій вказати деталі процедури, можливо зупинивши вибір на супутніх послугах. Одразу ж дається змога сплатити адміністративний збір, після чого останній крок – підписати заяву електронним підписом.

Оскільки ці дії робить лише одна сторона, то партнер повинен взяти участь інакше. Йому прийде посилання на заяву електронною поштою. Авторизувавшись на порталі, він повинен клікнути на посилання і також підписати документ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яких помилок ви можете припуститися при розірванні шлюбу. Також ми повідомляли, як розлучитися в Україні дистанційно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.