Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Варто чекати змін? Які види повісток отримають чоловіки восени

Варто памʼятати, що в окремих випадках, коли чоловіки відмовляються від служби, їм може загрожувати кримінальна відповідальність

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чоловіки в Україні продовжують отримувати повістки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Загалом в Україні існує чотири види повісток, які можуть отримати громадяни. Всі вони відповідають за різні дії. Однак під час дії воєнного стану використовують лише 3 з них.

Про це розповідає речниця Черкаського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Аліна Кривошея.

Які повістки вручатимуть в Україні восени

Наразі не вручають повістки для призову на строкову військову службу, адже призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводиться під час загальної мобілізації. Саме тому в Україні військовозобовʼязані можуть отримати лише 3 види повісток, а саме:

  • для уточнення даних;

  • на проходження ВЛК;

  • мобілізаційне розпорядження.

Що робити, якщо вам вручили повістку

У першому випадку військовозобов'язаний повинен лише з'явитися для уточнення військово-облікових даних. Тобто таку повістку здебільшого можуть отримати чоловіки, які з тих чи інших причин не з'явилися до територіальних центрів комплектування раніше самостійно, щоб уточнити дані – можливо змінився сімейний стан, кількість дітей, місце проживання. Також це стосується ВПО.


У другому випадку чоловікам необхідно пройти медичний огляд ВЛК. Там зможуть встановити ступінь вашої придатності до військової служби.


А от третій вид повісток, а саме мобілізаційне розпорядження, видається вже після проходження ВЛК, якщо вас визнали придатним до служби.

Коли призовнику загрожує кримінальна відповідальність

Раніше ми вже писали, якщо ви пройшли звіряння військово-облікових даних та медичну комісію для призову, але уникнули служби в ЗСУ, то вам загрожує кримінальна відповідальність.

Покарати вас можуть за статтею 336 Кримінального кодексу України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період". Ухилянту загрожуватиме від 3 до 5 років позбавлення волі. Деталі читайте тут.

Кого можуть мобілізувати цього літа

Ми вже писали про те, що мобілізації підлягають:

  • резервісти;

  • військовозобов'язані;

  • особи із запасу віком від 18 до 60 років;

  • придатні за станом здоров’я;

  • чоловіки віком від 18 до 27 років можуть бути мобілізовані, якщо вже проходили строкову службу або віднесені до служби запасу другої черги.

Призвати можуть також військових, які проходили строкову службу; офіцерів запасу, резервістів, інших осіб із досвідом служби; громадян, які не проходили військову службу; обмежено придатних під час воєнного стану.

Раніше ми писали про те, що в Україні послабили процес виїзду за кордон для деяких категорій чоловіків. Також ми розповідали, що в Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.