Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні послабили процес виїзду за кордон — хто скористається змінами

Уряд вкотре з початку повномасштабного вторгнення Росії змінив умови виїзду громадян за кордон

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кабмін дозволив дозволив виїзд за кордон особам, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час АТО

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Виїжджати з України під час війни тепер зможуть громадяни, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти, беручи участь в антитерористичній операції (АТО). Це право отримали військовозобов’язані особи, яких не можуть призвати до армії під час мобілізації.

Як повідомляє пресслужба Міністерства у справах ветеранів, відповідне рішення погодив Кабмін України на засіданні 11 серпня 2023 року.

Як пояснила міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна, РФ розв'язала військову агресію проти України ще у 2014 році, а вісім років потому розпочалося повномасштабне вторгнення агресора.

"Потрібно уникнути несправедливого поділу як самих українських захисників — учасників військових і спеціальних заходів, так і прав членів родин полеглих воїнів", — підкреслила вона.

У відомстві зазначають, що Кабінет міністрів дозволив виїжджати за кордон під час воєнного стану громадянам, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти, беручи участь в АТО.

Таким чином рішення уряду дозволить уникнути ситуації, коли країна обмежувала права родичів тих осіб, які загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції на сході України.

Що загрожує громадянам за незаконний виїзд з країни

Деякі військовозобов'язані українці користуються не зовсім законними методами для того, аби виїхати з країни під час воєнного стану та уникнути мобілізації. Втім, цього краще не робити, адже для чоловіків передбачена відповідальність незаконний виїзд за кордон, а саме статтею 204 -1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Для громадян, які намагатимуться незаконно перетнути кордон, передбачені такі покарання:

  • штраф у розмірі від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 3 400 до 8 500 гривень);
  • адміністративний арешт строком до 15 діб.

Громадян покарають за спробу перетнути кордон поза межами пункту пропусків або з підробленими документами.

За повторне правопорушення передбачений штраф у розмірі від 500 до 800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 13 600 гривень).

Раніше ми пояснювали, чи дозволять військовослужбовцям виїхати за кордон під час відпустки. Також ми розповідали, чи можна чоловікам їхати за кордон на навчання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.