Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінилися правила надання відстрочки за однією з підстав: що робити призовникам

Розповідаємо, як військовозобов'язані тепер можуть отримати відстрочку від призову, якщо вони мають родичів з інвалідністю

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Отримати відстрочку від призову, якщо є родичі з інвалідністю, стало складніше

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні існує кілька підстав за якими військовозобов'язані особи можуть отримати відстрочку від мобілізації. Однією з таких підстав є наявність родичів з інвалідністю, проте отримати саму відстрочку у такому випадку стало складніше.

Про це розповідає адвокат Роман Сімутін у своєму Telegram-каналі.

За його словами, якщо раніше хтось із батьків мав 1 чи 2 групу інвалідності, то незалежно від кількості синів та доньок, жоден з них не підлягав мобілізації. Однак, запроваджені зміни до ст. 23 ЗУ "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" кардинально змінили ситуацію. Тепер фактично можуть мобілізувати всіх.

Наприклад, у когось із батьків є інвалідність, але при цьому чоловік/дружина є працездатними.

"Згідно з Сімейним кодексом, один із подружжя повинен утримувати іншого, тобто обов’язок утримувати покладається на іншого з подружжя, який працездатний. Тому всі діти можуть бути мобілізовані. Навіть якщо батьки розлучені, не мобілізують лише одного із синів, а якщо є працездатна дочка – то сина мобілізують", – зазначив адвокат.

Адвокат вирішив розібрати процедуру отримання відстрочки на підставі наявності родича з інвалідністю в різних випадках, адже все також залежить від складу родини.

Як єдиному сину довести факт утримання одного з батьків з інвалідністю?

Якщо військовозобов'язаний в сім'ї єдина дитина, при цьому батьки розлучені й один з них має інвалідність, то юридично в одного з колишнього подружжя відсутній обов’язок утримувати іншого. Але це ще не означає, що призовник автоматично отримує відстрочку.

Для цього спочатку потрібно довести факт розлучення батьків та відсутність братів й сестер. У другому випадку військовозобов'язаному потрібно звернутися до РАЦСу та отримати довідку про склад сім’ї. Лише тоді він зможе довести, що обов'язок утримувати одного з батьків з інвалідністю покладається саме на нього.

Якщо у військовозобов'язаного є сестра за кордоном?

У такому випадку алгоритм дій дещо схожий на попередній, але замість доведення факту відсутності братів та сестер, потрібно довести факт проживання сестри за кордоном. Це може бути довідка з консульства чи посвідка на проживання в іншій країні.

Адвокат зазначив, що у такому випадку проживання сестри за кордоном є головною умовою, адже згідно з українським законодавством, працездатними є особи віком від 16 років, які проживають на території України. А якщо сестра перебуває за межами країни, то обов'язок утримання переходить до сина.

Що робити, якщо сестра військовозобов'язаного все ж таки знаходиться в Україні?

У цьому випадку все трохи складніше, навіть якщо сестра проживає в іншому місті, виховує неповнолітніх дітей та фізично не має можливості утримувати когось зі своїх батьків з інвалідністю. Якщо військовозобов'язаний не доведе, що сестра не може утримувати батьків, то йому можуть відмовити у наданні відстрочки.

"Якщо сестра, наприклад, перебуває у декретній або у відпустці по догляду за дітьми, потрібно взяти відповідні довідки, які підтверджують факт неможливості утримання батьків сестрою. Якщо чоловік сестри непрацездатний, наприклад інвалід – це також підтверджує факт неможливості утримання батьків сестрою", – пояснив Роман Сімутін.

Адвокат зазначив, що бувають різні ситуації в родині, тому кожен випадок потрібно розглядати окремо, адже якогось універсального підходу до будь-яких ситуацій немає.

Раніше ми розповідали, чи зможуть чоловіки в Україні відмовитися від мобілізації. Також ми писали, що юристи розкрили нюанси процедури звільнення зі служби. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.