Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Єврозоні скоротились роздрібні продажі – чого чекати далі

З'ясовували, що відбувається з економікою країн Єврозони та чому не вдається подолати кризу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У ЄС зростають ціни на продукти харчування

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Єврозона в лютому 2023 року зафіксувала зниження роздрібних продажів на 0,8% щодо попереднього місяця.

Про це свідчать дані Статистичного управління Європейського Союзу (Eurostat).

У річному вираженні роздрібні продажі в єврозоні в лютому впали на 3%.

Продажі продуктів харчування, напоїв та тютюнової продукції у валютному блоці в лютому скоротилися на 0,6%, реалізація непродовольчих товарів знизилася на 0,7%, продажі автомобільного палива впали на 1,8%.

Серед усіх країн ЄС найбільш різке падіння роздрібних продажів було зафіксовано в Словенії (на 10,5%), а найзначніше зростання — на Кіпрі (1,6%).

Причини зниження роздрібних продажів

За інформацією аналітиків, на зниження роздрібних продажів в першу чергу впливає підвищення цін на продукти харчування та електроенергію.

На думку аналітиків компанії з управління активами Natixis, до кінця першого кварталу 2023 року очікується відновлення зростання економічних показників. Ситуація багато в чому залежатиме від того, наскільки сильними будуть зростання інфляції та збої в ланцюжках постачання.

Як країни ЄС стримують інфляцію

Як ми писали раніше, швидке зростання цін спонукає європейські країни посилити економічні заходи для боротьби з цим (таку політику зазвичай проводять країни із низькими доходами населення).

Наприклад, Португалія вже скасувала податки на товари першої необхідності, Франція підштовхнула супермаркети до зниження націнки, а Швеція посилила перевірку бакалійних магазинів.

Які фактори впливають на зростання цін в Європі:

  • посухи;
  • перебої у торгівлі;
  • зростання витрат на добрива;
  • хвороби тварин (пташиний грип);
  • збільшення витрат на електроенергію та робочу силу.

Яким чином Євросоюз бореться з підвищенням цін на продукти

Португалія, де ціни на продукти харчування зростають більш ніж на 20% в порівнянні з минулим роком, тимчасово знизить до нуля податок на додану вартість на кошик основних продуктів харчування.

В Іспанії податкові заходи охопили такі основні продукти як хліб і оливкова олія, однак цього виявилось недостатньо, щоб зупинити невпинне зростання цін. Команда прем’єр-міністра Педро Санчеса закликала до обмеження цін на продукти харчування та знижки 14% на 20 основних товарів.

Польща планує зберегти нульовий податок на продукти протягом першої половини цього року та може продовжити його. Уряд Італії розглядає податки на такі основні продукти як макарони, хліб і молоко.

Раніше ми пояснювали, чому українці купуватимуть помідори та цибулю в декілька разів дорожче, ніж у 2022 році. Також сайт Pro Гроші писав, як і чому у 2023 році дорожчатиме цукор.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.