Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Польщі масово припиняють виплати українцям – до чого готуватися

У сусідній країні планують переглянути правила виплат грошової допомоги біженцям з України

Колаж: Pro Гроші

Для українців в Польщі змінять виплати грошової допомоги

Колаж: Pro Гроші

Понад 110 тисячам українських біженців, які виїхали до Польщі після початку повномасштабної війни з Росією, припинили виплачувати допомогу.

Про це пише Ukrayina.pl.

Відповідно до законодавства ЄС, українцям в Польщі виплачують грошову допомогу за програмами "Родина 500 плюс" та "Добрий старт". Однак виплати припиняються, якщо біженці повертаються додому або виїжджають в іншу державу.

В Управлінні соцстрахування Польщі (ZUS) пояснюють, що хоч багато українців вирішують покинути Польщу, та за ними зберігається право на відновлення соціальних виплат після повернення. При цьому у багатьох випадках українці самі звертаються до ZUS з проханням зупинити виплати. Тобто підходять до цього питання свідомо і чесно.

Водночас, поляки фіксують і випадки порушень з боку українських біженців. З цієї причини уряд ухвалив поправку до закону про допомогу громадянам України, яка зробить систему жорсткішою, щоб не було сумнівів. що пільги отримують ті, хто має на них право.

Як зміняться виплати українцям у Польщі

Польща хоче скоротити усі зловживання і максимально ефективно використовувати державні гроші. Найближчим часом уряд має уточнити та доповнити чинні нормативно-правові акти. Це допоможе врегулювати питання, пов'язані з наданням допомоги біженцям у місцях колективного розміщення, організованих державними органами

Згідно з пропозицією, з 1 березня 2023 року біженці, які перебуватимуть у Польщі понад 120 днів, повинні будуть покривати 50% своїх витрат. А з 1 травня 2023 року біженці, які перебуватимуть у Польщі 180 днів, охоплюватимуть 75% витрат, але не більше 60 злотих з особи на день.

Цей обов’язок не поширюватиметься на такі категорії українців:

  • людей з інвалідністю;
  • дітей;
  • осіб пенсійного віку;
  • вагітних жінок;
  • осіб, які виховують дитину віком до 12 місяців;
  • опікунів щонайменше трьох дітей;
  • осіб, які перебувають у складному становищі, що не дозволяє їм здійснювати внески.

Раніше ми пояснювали, що деякі українці можуть доїхати зі Львова до Польщі безоплатно. Також ми розповідали, яку грошову допомогу можуть отримувати безробітні українці в Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.