Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Країну прихистку в ЄС можна змінити, але не завжди – які правила діють для українців

Пояснюємо, чи можна українцям повторно отримати тимчасовий захист в країнах Європейського Союзу

Колаж: Pro Гроші

Українці в ЄС можуть повторно отримати тимчасовий захист

Колаж: Pro Гроші

Українці можуть повторно отримати тимчасовий захист в ЄС, якщо змінили країну перебування. Водночас таке право надають не всі країни.

Про це розповіла юристка Валерія Прущак на YouTube-каналі "Академія Консалтингового Бізнесу".

Вона пояснила, що українці все частіше переїжджають з однієї країни в іншу в межах ЄС та при цьому цікавляться, чи можна змінити країну прихистку.

Юристка зазначила, що оскільки українці можуть за правилами безвізу перебувати в різних країнах ЄС до 90 днів, це дає можливість обрати країну, яка їм підійде найбільше. Зокрема, за видами фінансової допомоги чи можливістю влаштуватися на роботу.

Чи можна змінювати країну прихистку

Прущак розповіла, що питання тимчасового захисту українців у ЄС регулює Директива ЄС №2001/55, яка була прийнята 4 березня 2022 року.

Далі кожна країна, беручи за основу саме цю Директиву, розробляє нормативно-правові акти на підставі власного законодавства.

"Тому в кожній країні ми бачимо трохи відмінні правила для українців. Одні країни одразу видають посвідку на проживання, інші видають довгострокові візи. Всі визначають різний час і мають різні можливості", – пояснила юристка.

Вона також зазначила, що директива ЄС не передбачає жодних обмежень щодо того, що тимчасовий захист можна отримати лише один раз і лише в одній країні. Тому змінити країну тимчасового захисту можна.

Водночас є країни, що прийняли такі нормативно-правові акти, які не дозволяють надавати тимчасовий захист повторно, якщо громадянин України мав тимчасовий захист в одній із країн ЄС. Наприклад, таке правило діє у Швейцарії.

Як змінити країну тимчасового прихистку

Юристка пояснює, що спочатку потрібно звернутися в консульство тієї країни, куди плануєте переїхати, та дізнатися умови отримання тимчасового захисту. Це обов'язково потрібно зробити, адже в європейських країнах часто змінюється законодавство. Наприклад, Польща вже багато разів вносила зміни в правила для українців.

Далі потрібно анулювати тимчасовий захист в тій країні, в якій перебували до цього. Оскільки за правилами не можна мати тимчасовий захист одночасно в декількох країнах ЄС.

"Це не стосується питання, якщо оформлюється віза в Канаду або віза в США, Велику Британію. Бо це не країни ЄС і на них не розповсюджується дія Директиви ЄС. Але якщо мати тимчасовий захист в Німеччині й подаватися на тимчасовий захист в Австрії, вам можуть відмовити, якщо не анульований статус в країні першого перебування", – роз'яснила Прущак.

Особливості анулювання тимчасового захисту

Юристка пояснила, що не всі країни мають порядок анулювання тимчасового захисту. Так, наприклад, часто в міграційних органах українцям кажуть, що у них немає такої процедури, адже вона не прописана в Директиві ЄС. Там зазначено, що дія статусу тимчасового захисту припиняється у зв'язку із закінченням воєнного стану в Україні.

У такому разі українець зможе підтвердити, що анулював тимчасовий захист в першій країні перебування, одним зі способів:

  • надіславши на електронну адресу лист в орган, який займається міграційними питаннями й надавав тимчасовий захист, що ви відмовляєтеся від тимчасового захисту на підставі сімейних обставин;
  • розірвавши всі угоди, які укладалися в країні вашого перебування: банківські рахунки, договори оренди майна, на електроспоживання, інтернету, телефону.

При цьому закрити банківський рахунок можна після отримання статусу в іншій країні, лише якщо нема потреби бути фізично присутнім і розв'язувати ці питання.

Раніше ми писали про те, що у Польщі масово припиняють виплати українцям. Також ми розповідали, що українці у Німеччині будуть платити сотні євро штрафу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.