Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: як обирають військову спеціальність та чи можна її змінити

Для призначення спеціальності враховується професія та навички у цивільному житті

Фото: Сухопутні війська ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

В армії призначають спеціальність залежно від умінь та професії службовця

Фото: Сухопутні війська ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Загальна мобілізація в Україні триватиме щонайменше до 19 лютого 2023 року. Тисячі військовослужбовців віком від 18 до 60 років приходять до лав армії без будь-яких військових знань. При цьому їх призначають служити у військову частину та надають облікову спеціальність.

Деталі повідомляє видання Obozrevatel.

Повний список військово-облікових спеціальностей (ВОС) визначений у наказі Міністерства оборони від 7 вересня 2020 року № 317. Як тільки військовозобов'язаний опиняється у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, його співробітники вивчають особисті дані особи. Це потрібно для визначення фаху: проводиться аналіз освіти, записів у трудовій книжці, досвіду роботи, КВЕДів фізичної особи-підприємця. Інколи беруть до уваги особисті побажання людини.

Як уточнив начальник Дарницького ТЦК у Києві Руслан Тригуб, "якщо українець не служив і має цивільну професію, то враховують його бажання: чи він хоче стати танкістом, артилеристом тощо. Якщо не знає або вагається, куди піти, відбувається вивчення особистих даних і вирішується, куди його направляти".

Законодавством не визначено порядок розподілу мобілізованих по військових частинах, оскільки це залежить від потреби у конкретних регіонах та відповідно до необхідності у військових спеціальностях. До того, воїни ЗСУ і службовці територіальної оборони можуть змінювати види військ, якщо відповідне рішення прийме начальник частини.

Як відбувається зміна ВОС

Знову ж таки, не існує чіткого алгоритму дій стосовно зміни військово-облікової спеціальності. Можлива перекваліфікація службовця при потребі конкретних фахівців. Якщо людина не має навичок, необхідних в армії, її відправлять на навчання для здобуття фаху.

Звісно, терміни перебування у навчальних центрах досить обмежені, але їх вистачає для отримання основних знань. Після цього, якщо службовець так і не визначився, яку спеціальність обрати, рішення відповідно до потреб приймає командир частини.

Які навички необхідні призовнику

Основи знань закладаються під час підготовки та навчання. Цивільним особам, які раніше не стикалися з військовими навичками, призначають щонайменше чотири базові напрямки підготовки. Спершу вивчаються загальні положення, куди входять правила поведінки у військовому підрозділі, порядок поводження з полоненими та цивільними, правила екіпірування та поводження у полоні тощо.

Далі вивчається тактична медицина, тобто надання медичної допомоги пораненим в умовах бойових дій. Третя категорія – вогнева підготовка, тобто поводження зі зброєю, а також правила догляду й застосування, плюс алгоритм ведення вогню. Наостанок потрібно вивчити військову топографію, адже службовець повинен вміти розпізнавати знаки на карті, вимірювати відстань, визначати розташування, розуміти особливості рельєфу, застосовувати засоби навігації.

Серед усіх навичок, які цінуються у зоні бойових дій, є дві невійськові спеціальності, а саме – вміння смачно готувати та ремонтувати автомобільний транспорт.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яку виплату отримують військові у разі поранення та які документи потрібні. Також ми повідомляли, як ветеранів залучатимуть до цивільного життя після війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.