Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: як проходить розподіл на фронт та військова підготовка

Розповідаємо, як відбувається розподіл військових на фронт та скільки триває військова підготовка

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Скільки триває військова підготовка перед розподілом на фронт

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Під час загальної мобілізації в Україні призвати до військової служби можуть громадян від 18 до 60 років, які не мають підстав для отримання відстрочки. Після чого мобілізованих розподіляють на фронт, а громадяни без бойового досвіду проходять спеціальну підготовку.

Про це повідомляє начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

Як проходить розподіл на фронт

Військових розподіляють на фронт вже після того, як вони завершать навчання на конкретного фахівця. Потім їх направляють у військові частини, де потрібні ті чи інші фахівці.

Побажання щодо військ іноді враховуються, і мобілізовані мають вибір, коли збігається потреба в конкретному спеціалісті та побажання військовослужбовця. Тоді його можуть призначити в ту частину, куди він хоче. Наприклад, до своїх побратимів або якщо частина дислокується ближче до будинку.

Термін підготовки

Військові без досвіду проходять у навчальних центрах, як мінімум, базову загальновійськову підготовку, яка триває 30 діб. За цей час мобілізовані набувають базового досвіду, який їм знадобиться для служби в частинах, але не на передовій.

Якщо військовослужбовець призначатиметься на складнішу спеціальність, необхідно буде пройти додаткову підготовку ще два тижні. Ще складніша спеціальність вимагає до 45 днів додаткової підготовки. Військовослужбовці, які призначаються на сержантські посади, також проходять додаткову професійну підготовку. Сумарно навчання може тривати понад два місяці.

За яких умов мобілізують безробітних

Громадяни, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, можуть бути тимчасово зняті з реєстрації та призвані до військової служби. Якщо безробітний отримав повістку, він повинен надати її копію/виписку до центру зайнятості.

Однак, якщо безробітного призвали на навчальні збори, його статус не анулюється, а виплата допомоги по безробіттю продовжується. Відповідно до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", безробітних знімають з обліку після отримання мобілізаційних розпоряджень, повісток чи розпоряджень військовослужбовців.

Після закінчення служби такі особи мають право знову зареєструватися та отримувати державні виплати. При цьому розмір цієї допомоги буде розраховуватись на основі заробітної плати, яка була під час служби.

Раніше ми розповідали, які безплатні медпослуги доступні ветеранам війни. Також ми писали, як ветеранів залучатимуть до цивільного життя після війни. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.