Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україну завезли небезпечні дари моря: де виявили та які речовини містять

З'ясувалось, що робити, якщо натрапили на отруйні морепродукти

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україну завезли небезпечні продукти

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україну завезли дуже небезпечні морепродукти – товар виявили на Одещині. У продукті зафіксували значне перевищення допустимого рівня кадмію.

Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області 6 березня.

За інформацією відомства, товар був вироблений у Китаї, а доставлений в Україну із Литви.

Що таке кадмій

Кадмій – це важкий метал, пари та сполуки якого є токсичними для організму людини. Він може викликати пошкодження легень, нирок, шлунково-кишкового тракту та кісток.

"До Головного управління надійшов лист від Європейської системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми RASFF від 18.02.2023 р. №2023.1192 стосовно виявлення перевищення допустимого рівня кадмію у замороженому міксі морепродуктів (виробник: Zejiang Zhoufu food Co. LTD, China). Вантаж експортувався з Литовської Республіки (відправник: UAB "Plunges kooperatine prekyba", Lithuania) в Україну (одержувач: ТзОВ "ВІЧУНАЙ-УКРАЇНА", вул. Солом'янська, 3, офіс 6, м. Київ, 03110)", – йдеться в повідомленні.

Куди бігти, якщо натрапили на ці продукти

У відомстві закликали продавців товарів у разі виявлення цих морепродуктів повідомити в Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області. Адреса: м. Одеса, вул. 7-а Пересипська, 6; телефон: +380487161301.

Коли знизяться ціни на яйця

Станом на середину лютого супермаркети країни пропонували споживачам купувати яйця дорожче 70 грн за десяток. Але експерти запевняють, що найближчими місяцями ціни знизяться.

Так, в Інституті аграрної економіки пояснили, що яйця відчутно подешевшають після Великодніх свят, тобто у квітні. За прогнозами, до кінця першого півріччя 2023 року можна очікувати наступних цін на курячі яйця:

  • березень та середина квітня – зменшення ціни на 10-15%, до 66-63 грн за десяток;
  • після Великодня (16 квітня за православним календарем) – вартість може впасти до 44 грн за упаковку.

За словами старшої наукової співробітниці відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлани Пашко, "скоро виробництво яєць зростатиме, адже почнуть нестись ті кури-несучки, поголів’я яких відновили на підприємствах пів року тому".

Скільки коштують крупи в Україні

В середньому 1 кілограм пропареного рису станом на 19 січня можна придбати по 71,47 грн. Найдешевше продукт реалізує мережа Metro, де встановлено цінник на рівні 59,50 грн. Найвища вартість – у магазині Auchan, там його продають по 88,40 грн/кг. Зауважимо, що у грудні середня вартість становила 77,82 грн за кг. Водночас з іншими видами рису, круглим і довгим, ніяких змін в ціновому питанні не відбулося.

Гречка – улюблений продукт багатьох українців – поступово наближається до значення, коли ціна вже не видається настільки високою. Ще кілька тижнів тому магазини продавали пачку цієї крупи по 73,85 грн, а у січні опустили позначку до 68,73 грн в середньому. Цього разу мінімальна вартість встановлена в супермаркеті Auchan – 56,40/кг, максимальна – у Varus (89,90 грн/кг).

Пшоно в Україні – також ходовий товар. Станом на 19 січня споживачі можуть придбати 1 кілограм за ціною 27,85 грн, хоча у грудні показник був більшим – 30,40 грн. Пшоно, фасоване по 900 грамів, не демонструє тенденцію до зниження вартості: як коштувало 18,90 грн за пачку, так і коштує досі.

Раніше ми писали про те, які продукти небезпечно купувати на святковий стіл та чому. Також сайт Pro Гроші розповідав, де категорично не можна купувати червону ікру.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.