Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні зникне один вид хлібу та деякі крупи – аграрії відмовляються сіяти культури

Нерентабельність вирощування культур призведе до відчутного дефіциту товарів на полицях

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Збитковість вирощування зерна призведе до дефіциту житнього хліба

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Експерти прогнозують, що у 2023 році з магазинів зникне популярний товар – житній хліб, а разом з ним ще перлова та ячна крупи. Причина – відмова аграріїв сіяти культури.

Про це пише видання Latifundist.

Думку щодо того, які виклики стоять перед агробізнесом в Україні, та чого очікувати наступного року стосовно цін, висловив генеральний директор HarvEast Holding Дмитро Скорняков. Під час онлайн-зустрічі в Центрі соціально-економічних досліджень CASE Україна він зауважив, що через війну, яка зруйнувала логістичні ланцюжки виробництва зернових культур, вирощування жита і ячменю перетворилося на нерентабельне виробництво.

Зрозуміло, що технологічний процес сильно подорожчав, як і вартість майже всіх послуг і товарів в Україні. Також стало більш складним проводити діяльність в умовах активних бойових дій та окупації. Всі ці нюанси призвели до того, що собівартість зерна сильно підскочила, але за реальну ціну його не купують. Тож доводиться працювати собі у збиток і реалізовувати урожай за мінімальну вартість.

Раніше велику частину вирощеного ячменю відправляли у Китай, що зараз немає можливості здійснювати. Незрозуміло, коли і чи взагалі буде відновлено експорт. Аби наступного року не хапатися за голову через відсутність ринку збуту, аграрії, швидше за все, відмовляться від необхідності сіяти ці культури.

Гречана, перлова і ячна крупи також зникнуть

Експерт зазначив, що готуватися потрібно не тільки до підвищення ціни на крупи, а до скорочення їхнього виробництва, отже – дефіциту. Затрати не покриваються доходами, оскільки більшість кредитних програм від постачальників насіння, якими компенсувалася половина витрачених коштів на посівну, заморожені.

"Якщо на міждержавному рівні не домовляться про страховку, підтримку хоча би програм, які були раніше – побачимо драматичне падіння агровиробництва", – розповів Дмитро Скорняков.

Якщо ячмінь і жито зникнуть з полів, продукти харчування, виготовлені з них, теж не з’являться у магазинах. Гендиректор HarvEast Holding попереджає, що у 2023 році українці зможуть не знайти улюблений житній хліб. Імпорт не допоможе покрити попит, оскільки уряд намагається максимально скоротити його обсяг до рівня, що покриватиме лише критичні запити.

Раніше сайт Pro Гроші писав, скільки заробила Росія на продажу українського зерна. Також ми повідомляли, що експорт товарів та послуг скоротився на 42%.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.