Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скільки заробила Росія на продажу українського зерна – розслідування

Росія витрачає на війну гроші, які отримала за контрабанду українського зерна

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За допомогою підставних компаній Росія змогла продати зерно з України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Від початку війни Росія незаконно вивезла українське зерно на суму понад $530 млн.

Про це y своєму розслідуванні пишуть Associated Press.

Інформаційне агенство використовувало супутникові знімки і дані морських транспондерів для відстеження суден, транспортні декларації, соціальні мережі, а також свідчення від посадових осіб корпорацій та простих фермерів.

Завдяки транспондерам вдалося відслідкувати три десятки суден, які здійснили понад 50 рейсів з окупованих Росією територій України до портів Туреччини, Сирії, Лівану та інших країн. Основні судна, які перевозять крадене зерно: "Міхаіл Нєнашев", "Лаодикія", "Сурія" та "Фінікія".

Один з прикладів – маршрут судна "Лаодикія". Це один із трьох кораблів, які використовуються сирійською компанію Syriamar Shipping. З 2015 року ця компанія перебуває під санкціями США через зв’язки з президентом Сирії Башар Асадом.

На супутниковому знімку за 11 липня помітили, як "Лаодикія" стоїть на пірсі у Феодосії. Через два тижні судно прибуло до ліванського портового міста Триполі. Згідно з документами, які вдалося отримати, портом відправлення був Кавказ, Росія. При цьому тамтешній порт може приймати судна з максимальною глибиною 5,3 метрів, коли осадка "Лаодикії" сягає майже 8 метрів. Якби корабель дійсно зайшов у цей порт, то він би відразу сів на мілину.

Ще однією компанією, яка займається контрабандою зерна, є United Shipbuilding Corporation. Це російський державний оборонний підрядник, який будує військові кораблі для російського флоту. За три тижні до початку повномасштабного вторгнення корпорація закупила 3 вантажні судна. Вони здійснили щонайменше 17 рейсів між Кримом і портами Туреччини та Сирії.

25 червня до турецького порту Дьортьол прибуло судно "Міхаїл Нєнашев". До цього корабель зафіксували на підконтрольному Росією зерновому терміналі "Авліта" в Севастополі. При цьому радіотранспордер був вимкнений. У Туречинні "Міхаїл Нєнашев" зупинився в пристані, яка належить MMK Metalurji. Компанія належить наближеному другу Путіну олігарху Віктору Рашнікову. Європейський союз разом із США вже наклали санкції на компанію та власника через підтримку воєнних дій Росії.

Український агрохолдинг HarvEast повідомив, що росіяни вивезли близько 200 тис. метричних тонн зерна. У розмові з АР генеральний директор компанії розказав, що росіяни вивозять зерно в Ростов і Таганрог, змішують його там з російським зерном і продають його, як своє.

Так само відбувається і на морі. Супутникові знімки показують, як великі вантажні судна, що стоять біля російського узбережжя, зустрічаються з меншими суднами, які транспортують зерно з кримських і російських портів. Таким чином вдалося перевезти змішане зерно до Єгипту, Лівії, Іраку та Саудівської Аравії.

Скільки тонн зерна Україна відправила після початку "зернової угоди"

Україна експортувала 7,967 млн тонн зернових і зернобобових культур. Це не дивлячись на те, що за аналогічний період попереднього сезону вказаний показник становив 13,611 млн тонн, з яких 4,845 млн тонн були відвантажені у вересні.

Нагадаємо, сумарний експорт українського борошна на 28 вересня становив 23,2 тис. тонн (сезоном раніше – 34,7 тис. тонн), у т. ч. пшеничного – 20,7 тис. тонн (34,4 тис. тонн).

Раніше Pro Гроші писали про те, як змінюються ціни на продовольство, завдяки "зерновій ініціативі". Також ми розповідали, чому прибутки українських фермерів не збільшуються навіть після відкриття портів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.