Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Гречка в супермаркетах рекордно подешевшала – за скільки продають крупу

Урожай гречки у 2022 році перевищує попит, оскільки багато громадян покинули країну

Колаж: Pro Гроші

Вартість гречки понизилася на 15%: невже пора робити запаси на зиму?

Колаж: Pro Гроші

Наприкінці вересня – на початку жовтня середня вартість гречаної крупи зменшилася на 15%. Сьогодні в супермаркетах і магазинах її продають по 80-82 гривень за кілограм.

Дані моніторингу наводить Мінфін.

Ціна на гречку від початку року зросла майже на половину: ще у березні крупу купували за 50 гривень, а у вересні її вартість перевищила 90 гривень. Проте вже у жовтні, станом на 3 число, згідно даних моніторингового ресурсу Мінфіну, продукт магазини реалізують по ціні 80-82 гривень за кілограм.

Отже середня вартість зменшилася на 15%. Деякі торгові точки України встановили ціну на рівні 70 гривень, що для більшості українців виглядає дивовижно. Але ситуація має пояснення, пов’язане з кількістю цьогорічного врожаю.

Деталі розповів економічний експерт та виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. За його словами, у 2022 році аграріям вдалося майже нормалізувати стандартний внутрішній ринок гречки, який у довоєнний період становив 120 тисяч тонн. Наразі крупи зібрали близько 110 тисяч тонн. Такий показник завеликий для реальної кількості населення України.

Чи варто очікувати подальшого зменшення вартості?

Олег Пендзин зауважив, що "на душу населення в рік йде 3 кілограми гречки". З урахуванням 40 мільйонів українців, які проживали на території держави до 24 лютого, обсягу крупи в 120 тисяч тонн було цілком достатньо. Але зараз реальна кількість осіб в Україні становить 30 мільйонів, тож врожай у 110 тисяч тонн перевищує попит.

Це і стало причиною несподіваного зменшення вартості. Проте експерт попереджає, що не варто сподіватися на подальшу тенденцію і повернення довоєнного рівня ціни, адже сьогоднішня вже є нижчою за собівартість продукту.

Також Олег Пендзин рекомендує за можливості робити запаси гречки, оскільки є висока ймовірність, що наступного року виникне дефіцит товару на полицях. Така ж ситуація у 2012-2013 роках призвела до того, що аграрії вирішили не засівати поля через перевиробництво. Відсутність посівів не зможе задовольнити попит громадян, особливо якщо біженці поступово повертатимуться з-за кордону.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які фактори впливають на формування ринкової ціни в Україні. Також ми повідомляли, коли експорт українського зерна вийде на довоєнний рівень.

Більше про ціни на продукти в Україні читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.