Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінили умови отримання одного із видів допомоги — про що варто знати

Розбиралися, які останні строки подачі заяв на отримання грошей від держави людям, які постраждали внаслідок катастрофи на Каховській ГЕС

Фото: УНІАН, Укргідроенерго. Колаж: Pro Гроші

Термін подання заяв на отримання допомоги продовжили

Фото: УНІАН, Укргідроенерго. Колаж: Pro Гроші

Українці, які постраждали через підрив Каховської гідроелектростанції, отримають від держави допомогу. Кабмін продовжив термін прийняття відповідних заяв до 31 жовтня 2023 року включно.

Про це йдеться в повідомленні Міністерства реінтеграції.

"Йдеться про виплати матеріальної допомоги у розмірі 5 тисяч гривень особам, які постраждали від підтоплення внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС", — кажуть у відомстві.

Хто вже отримав допомогу

Станом на 7 серпня таку фінансову підтримку вже отримали постраждалі жителі Херсонської та Миколаївської областей на загальну суму майже 52 млн гривень.

Зокрема, гроші вже виплачено 9 427 жителям Херсонської та 944 – Миколаївської областей.

Згідно із заявами постраждалих громадян гроші нараховують двома способами:

  • на банківські рахунки;
  • готівкою через Укрпошту.

Хто може отримати допомогу

Фінансову підтримку від держави можуть отримати люди, які на момент підриву ГЕС проживали (були зареєстровані/задекларовані) в населених пунктах Миколаївської та Херсонської областей, що зазнали підтоплення. Включно з тими, хто з 6 червня виїхав із підтоплених районів тимчасово окупованої території Лівобережжя на підконтрольну Україні територію.

На які суми можна розраховувати

За словами українського прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, після підриву греблі багато ділянок підтопило, і люди втратили свої городи. Тому тепер для жителів двох областей передбачені виплати в розмірі 3 300 гривень за втрачений урожай овочів на кожній сотці земельної ділянки приватного городу. Максимальна сума допомоги становить до 100 тисяч гривень.

На ці потреби уряд виділив Херсонській та Миколаївській областям 271 мільйон гривень.

Що сталося з дамбою Каховської ГЕС

Як ми писали раніше, у ніч проти 6 червня росіяни підірвали дамбу. Через потужний вибух сталося неконтрольоване скидання води зі сховища. Як наслідок – українська влада розпочала масову екстрену евакуацію жителів Херсонської області, адже вода може затопити 80 населених пунктів.

Зокрема співробітники поліції та рятувальники проводили роботи на правобережній частині області, також частково евакуювали населення міста Херсон та острова Корабел.

У Кремлі вже звинуватили у катастрофі Україну, назвавши те, що сталося "диверсією Києва". Так, Дмитро Пєсков зазначив, що "головною ціллю було позбавити води окупований півострів Крим, оскільки подача до Північнокримського каналу скорочується".

Раніше ми писали про те, які водоканали вимушено зупинили роботу через підрив Каховської ГЕС. Також раніше в НБУ пояснили, як теракт на Каховській ГЕС вплине на економіку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.