Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні запровадять нові правила для курців — що зміниться

Автори заборони вважають, що вона допоможе скоротити кількість молодих курців

Фото: Unsplash, Google. Колаж: Pro Гроші

В Україні заборонять деякі сигарети

Фото: Unsplash, Google. Колаж: Pro Гроші

Українцям незабаром можуть ускладнити процес купівлі цигарок. Річ у тому, що в країні, ймовірно, з'являться обмеження щодо сучасних тютюнових виробів, які містять смако-ароматичні добавки.

Про це йдеться у Проєкті Закону №9227 про внесення змін до Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення".

Так, у пояснювальній записці зазначається, що після появи тютюнових виробів для нагрівання на ринку України наприкінці 2016 року, вперше за 10 років відновилася динаміка зростання вживання тютюнових виробів.

"Тютюнові вироби для нагрівання зі смако-ароматичними добавками набувають найбільшого поширення саме серед молоді 18-29 років: згідно з дослідженнями у 2022 році 22% молоді будь-коли пробували такі вироби, а 9% вживали протягом останніх 30 днів", — зазначається у документі.

Тобто, під заборону в Україні можуть потрапити усі цигарки зі смаками, "з капсулами", а також стіки для систем нагрівання табаку з різними смаками.

Автори заборони зазначають, що Україна ще у 2006 році ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ) — перший міжнародний договір, який покладає на Сторони Конвенції юридичні зобов’язання щодо його виконання.

А у 2021 році Верховна Рада підтримала закон, який передбачає впровадження заборони реалізації сигарет, тютюну для самокруток та рідин для електронних сигарет з характерним запахом та смаком диму або таких, які містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах.

Якщо парламент підтримає нову ініціативу, то в Україні заборонять виробництво (крім виробництва для експорту), гуртову і роздрібну торгівлю та імпорт:

  • новітніх тютюнових виробів з характерним запахом та/або смаком диму;
  • новітніх тютюнових виробів, що містять смако-ароматичні добавки у будь-яких компонентах, таких як фільтр, папір, упаковка, капсула або мають будь-які технічні характеристики, що дозволяють змінювати запах чи смак сигарет, тютюну для самокруток або інтенсивність диму.

Автори заборони вважають, що вона допоможе скоротити кількість молодих курців.

Раніше ми розповідали, які штрафи загрожують українцям за куріння у невідведених для цього місцях. Також ми писали, чому українців-власників квартир можуть оштрафувати на 3 тисячі гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.