Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні запровадять електронну акцизну марку – коли вона запрацює

Запровадження електронної акцизної марки дозволить зменшити тіньову частку українського ринку тютюну та алкоголю

Фото: Facebook, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Парламент проголосував за запровадження електронних акцизних марок

Фото: Facebook, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

29 червня Верховна Рада проголосувала у другому читанні та в цілому за законопроєкт №8287. Він передбачає запровадження електронної марки акцизного податку на тютюн, алкоголь і рідини для електронних сигарет.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.

Голоси за ухвалення дали 252 члени парламенту. Відповідно до тексту законопроєкту е-марка вводиться з 1 січня 2026 року. Її наявність означає, що частка тіньового ринку з виготовлення та розповсюдження сигарет, алкогольних напоїв зменшиться.

Завдяки введенню електронної акцизної марки можна буде:

  • відстежувати й контролювати рух товарів від виробника/імпортера до кінцевого споживача;
  • слідкувати за повнотою сплати сум акцизного податку;
  • ідентифікувати продукцію та перевіряти легальність походження тютюну, алкоголю та рідин для електронних сигарет.

Плюс запровадять Електронну систему обігу підакцизних товарів, що дозволить уникнути процесу замовлення паперових марок. Таким чином державні органи та суб’єкти господарювання зможуть взаємодіяти дистанційно, через електронні засоби.

Хто розроблятиме систему

Е-марка – це QR-код, який підтвердить законність виробництва, ввезення, зберігання, розповсюдження, транспортування тощо вказаної продукції. Відомо, що систему розроблятиме і запроваджуватиме Міністерство цифрової трансформації, тобто здійснити вище вказані процедури можна буде за допомогою "Дії".

Також зазначається, що запровадження електронної марки акцизного податку необхідно Україні для того, щоб законодавство відповідало вимогам Європейського Союзу.

Поточні акцизні марки оновлять

З 1 липня 2023 року набуде чинності постанова Кабміну про зміну акцизного маркування тютюну та алкоголю. Продаж старих зразків припиниться 1 вересня, а повноцінне виведення з обігу має завершитися до 31 січня 2024року.

Працювати над оновленням маркування доручили державному підприємству "Поліграфічний комбінат України з виготовлення цінних паперів". Новий зразок діятиме для напоїв зі вмістом алкоголю вітчизняного та імпортного виробництва, тютюнових виробів і рідин в електронних сигаретах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні хочуть ввести акциз на газовані напої та розповідав, скільки доведеться заплатити. Також ми повідомляли, що Кабмін переглянув розмір плати за акцизні марки на алкоголь та сигарети.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.