Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з'явиться європейський роумінг — що це означає

Послуга, ймовірно, запрацює в Україні навесні або влітку 2024 року

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Україна планує створити з ЄС спільну зону роумінгу

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні невдовзі запрацює безплатний роумінг з Європейським Союзом. Отже, українці за кордоном отримають можливість виконувати дзвінки та користуватися інтернетом за тарифами, як на Батьківщині.

Відповідний законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді.

"Це створить спільну роумінгову зону України та ЄС, що сприятиме вільному руху громадян України та ЄС на території спільної роумінгової зони та користуватися перевагами "Роумінг як вдома" без сплати додаткових коштів за послуги роумінгу", — йдеться у пояснювальній записці до документа.

Так, передбачається, що в Україні запрацюють європейські норми законодавства щодо роумінгу. Оскільки наша країна перебуває на шляху до вступу в ЄС, то поява європейських правил є необхідною умовою, щоби єдина роумінгова зона між Україною та Європейським Союзом точно запрацювала. Українське законодавство у цій сфері має бути погоджено з європейським до 24 квітня 2024 року.

"Українці користуватимуться домашніми тарифами мобільного зв’язку на території держав-членів ЄС, їм не доведеться платити додаткові кошти за роумінг. Громадяни ЄС матимуть такі ж права під час відвідування України. Це сприятиме вільному руху громадян України та ЄС на території спільної роумінгової зони",— зазначається у тексті.

Що зараз з мобільним зв'язком для українців у Європі

Громадяни України, які перебувають у країнах ЄС, можуть користуватися безплатним роумінгом на тимчасових умовах. Мобільні оператори передбачили таку можливість ще у 2022 році, коли розпочалося повномасштабне вторгнення росіян, а українці масово виїжджали в Європу.

Влітку 2023 року дію безплатного роумінгу для наших співвітчизників продовжили. Про це домовилися 22 мобільні оператори в Євросоюзі з сімома українськими компаніями.

Що користуватися роумінгом українцям достатньо просто вчасно поповнювати свої мобільні рахунки, а послуга активується автоматично.

Хто з українців ризикує залишитися без зв'язку через блекаут

Більшість мобільних операторів не підготувалися до повторення тогорічних блекаутів. Про це стало відомо після того, як Нацкомісія, яка здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, влаштувала позапланову перевірку компаній у жовтні.

"В ході проведення заходів нагляду були виявлені порушення у всіх трьох операторів мобільного зв’язку", – йдеться у повідомленні.

У відомстві додали, що коли вони проводили ці перевірки, то очікували побачити мінімальні помилки. Але виявилося, що оператори взагалі неготові до блекаутів.

Тим часом у Київстарі, Vodafone та Lifecell пояснили, як триває підготовка до тривалих відключень світла. Також сайт Pro Гроші розповідав, скільки українців матимуть доступ до інтернету під час блекаутів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.