Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з'явилися монети, присвячені ЗСУ: чому вони особливі (фото)

За словами глави НБУ Андрія Пишного, нові монети нагадуватимуть кожному українцю про героїзм та подвиг Збройних сил нашої держави

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

НБУ представив нову пам'ятну монету, яку присвятили Збройним силам

Фото: НБУ. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України 19 травня 2023 року увів в обіг нову пам'ятну монету. Її присвятили військовослужбовцям Сил підтримки ЗСУ.

Про це повідомили у пресслужбі НБУ.

За інформацією регулятора, нова монета схожа на звичайну обігову монету номіналом 10 гривень зразка 2018 року. Водночас її реверс – тематичний, адже присвячений військовослужбовцям Сил підтримки Збройних Сил України.

"Її щоденна наявність у буденному житті українців матиме потужний посил – нагадування про героїзм та подвиги Збройних Сил України, про тих, завдяки кому в нашій країні знову настане мир", – підкреслив голова НБУ Андрій Пишний.

Який вигляд має нова монета

На реверсі монети є емблема та гасло Сил підтримки ЗСУ: "Завжди поруч".

Готівковий обіг поповниться майже 10 млн такими пам’ятними монетами

Аверс монети – ідентичний з аверсом обігової монети номіналом 10 гривень зразка 2018 року. Так, у центрі в обрамленні давньоруського орнаменту зображено:

  • номінал монети;
  • рік карбування;
  • герб України.
Клієнти зможуть користуватися цими монетами як звичайними монетами номіналом 10 гривень.

Чи можна придбати монету

В НБУ повідомили, що реалізація цих монет як нумізматичної продукції банками-дистриб’юторами здійснюватися не буде. Водночас Нацбанк підкріплюватиме обіговими пам’ятними монетами банки та СІТ-компанії, аби їх видавали клієнтам.

Клієнти зможуть користуватися цими монетами як звичайними монетами номіналом 10 гривень. Згодом готівковий обіг поповниться майже 10 млн такими пам’ятними монетами.

Монета на честь Азовсталі

Срібна пам'ятна монета номіналом у 5 доларів була викарбувана на одному з островів у Тихому океані. В описі сказано, що монету присвятили "хоробрим і відважним захисникам Азовсталі в Україні, а також громадянам, які перебували разом з ними на промисловому комплексі у Маріуполі".

Аверс зображає герб країни, має написи: назви острову, номіналу, ваги (62,2 г), року випуску й проби срібла.

А на реверсі можна побачити картину українського художника Максима Паленка MARIUPOL AZOVSTAL, на якій – профіль воїна в символічній металургійній рослинній броні з високим рельєфом.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що НБУ викарбував монети на честь Охтирки та Волновахи. Також ми писали, як для українців змінилися правила онлайн-платежів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.