Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ випустив нові медалі в серії "Місто героїв": як вони виглядають (фото)

Придбати нову продукцію можна в онлайн-магазині нумізматичних товарів НБУ

Фото: НБУ, Сумська ОВА, Донецька ОВА. Колаж: Pro Гроші

НБУ випустив нові монети, присвячені Охтирці та Волновасі

Фото: НБУ, Сумська ОВА, Донецька ОВА. Колаж: Pro Гроші

Національний банк продовжує випускати пам’ятні медалі, присвячені українським містам. Слідом за Маріуполем, Херсоном, Харковом, Бучею, Ірпенем і Гостомелем до колекції добавилася нумізматична продукція на честь Охтирки та Волновахи.

Про це повідомила пресслужба НБУ в соціальній мережі Facebook.

Десятки населених пунктів України постраждали від російських окупантів внаслідок повномасштабного вторгнення та загалом з 2014 року. Від деяких міст залишилося тільки попелище: інфраструктура зруйнована, мешканців немає. Але українці знають їхні назви та пам’ятають подвиги людей, вчинені задля порятунку своїх співгромадян.

Саме таким героям присвячена колекція медалей від НБУ. У 2022 році світ побачив чотири випуски серії: "Київщина. Міста героїв: Буча, Гостомель, Ірпінь", "Місто героїв – Маріуполь", "Місто героїв – Харків", "Місто героїв – Херсон". Тепер колекція поповнилася ще двома: "Місто героїв – Охтирка" та "Місто героїв – Волноваха".

Охтирка розташована на Слобожанщині, у Сумській області. Цей населений пункт одним з перших зустрів окупантів у лютому 2022 року. Втім завдячуючи містянам, теробороні та воїнам ЗСУ російська армія не змогла окупувати територію і просунутися вглиб регіону.

Волноваха знає, що таке війна, ще з 2014 року. Але тільки рік тому сповна відчула, що таке "руський мір". Через артилерійські обстріли та удари ракетами місто майже повністю зруйновано. Окупанти змогли захопити частину території, принісши з собою тільки руйнування та смерть.

Як виглядають пам’ятні медалі

Історії цих міст і доля, що випала для них, відображені на аверсах і реверсах пам’ятних медалей. Лицьовий бік "Міста героїв – Охтирки" містить стилізований малюнок сонця, яке випромінює світло, та водночас блискавки, що мусить покарати агресора. Під символом малого Державного Герба розміщено птаха. Навколо – понівечене ракетами місто та дитина, яка грається біля житлового будинку.

 | Фото: НБУ
 | Фото: НБУ

Пам'ятна медаль "Місто героїв – Охтирка"

Фото: НБУ

Пам'ятна медаль "Місто героїв – Охтирка"

Фото: НБУ

Реверс медалі "Місто героїв – Волноваха" містить образ українського воїна та елементи герба населеного пункту. Знову розміщено символ птаха, що літає в небі, утверджуючи впевненість у звільнені від окупантів і свободі для всієї України. На аверсі – стилізовані фрагменти мап Донецька й Маріуполя.

 | Фото: НБУ
 | Фото: НБУ

Пам'ятна медаль "Місто героїв – Волноваха"

Фото: НБУ

Пам'ятна медаль "Місто героїв – Волноваха"

Фото: НБУ

Нові медалі можна замовити в онлайн-магазині нумізматичної продукції Нацбанку. Вартість – 50 грн (Волноваха) і 64 грн (Охтирка). Запланований тираж кожної – до 100 000 штук. Матеріал виготовлення – нейзильбер. Повідомляється, що скоро банки-дистриб’ютори приєднаються до реалізації та почнуть продавати медалі всім охочим.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ ввів у обіг пам’ятну монету, присвячену відомому гумористу. Також ми повідомляли, що НБУ присвятив пам'ятну медаль звільненому місту героїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.