Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні з'явилася нова пам'ятна монета – який вигляд вона має (фото)

Національний банк присвятив нову монету до Дня української мови та писемності

Фото: УНІАН

Нацбанк ввів в обіг пам'ятну монету "Українська мова"

Фото: УНІАН

27 жовтня – в Україні відзначають День української мови та писемності, свято, яке символізує важливий аспект національної ідентичності та культурної спадщини. Цього року ця подія стала особливою завдяки випуску нової пам'ятної монети "Українська мова" Національним банком.

Про це повідомили у пресслужбі НБУ.

"Срібна пам’ятна монета, яку ми вводимо сьогодні в обіг, відображає унікальність та феноменальність української мови. Саме мова в надскладний момент історії України стала фундаментом нашого єднання, нашою зброєю. Сьогодні українською мовою промовляє дух свободи, який вражає весь світ. І українською прозвучить на весь світ таке бажане слово – ПЕРЕМОГА!", – наголосив заступник Голови НБУ Олексій Шабан на презентації нової монети.

Який вигляд має нова монета

Пам'ятна монета "Українська мова" має номінал 10 гривень. Вона виготовлена зі срібла. Її дизайн надзвичайно символічний та відтворює унікальність української мови.

На аверсі монети представлена стилізована літера "Ї" із соловейком, що символізує співучість та мелодійність нашої мови. Крім того, на цій же стороні виділяється текстурний візерунок, сформований за допомогою контурів літер української абетки, яка асоціюється з гніздом, що символізує родинний затишок та безпеку.

НБУ випустив нову пам'ятну монету
НБУ випустив нову пам'ятну монету
Фото: НБУ

Реверс монети містить композицію з літер української абетки, з яких виділені літери Ґ, Ї, Є, І локальною позолотою. Ці літери виділяють українську мову фонетично і графічно серед інших культур, що використовують кирилицю.

Також у складі композиції виділені літери У, К, Р, А, Ї, Н, И, які в поєднанні зі словами "НАША МОВА" утворюють вислів "наша мова України". Ця монета підкреслює важливість української мови для національної ідентичності та культурної спадщини.

НБУ випустив монету до Дня української мови та писемності
НБУ випустив монету до Дня української мови та писемності
Фото: НБУ

Елементи композиції реверсу також вказують на інтеграцію мови в сучасні гаджети, цифрові пристрої та інформаційні мережі. Українська мова жива та актуальна, і вона пристосовується до сучасних засобів комунікації, щоб служити національному єднанню.

В НБУ зазначили, що в листопаді планується ввести в обіг пам’ятної монети "Українська мова" номіналом 5 гривень з нейзильберу.

НБУ презентував монети під назвою "Захисниці"

Нацбанк випустив нові пам'ятні монети "Захисниці", присвячені до Дня захисників та захисниць України, який відзначається 1 жовтня. Загалом планується випустити 50 000 таких монет.

Дизайн монети відображає відважність та волелюбність, щирість і дбайливість українських жінок, які виступають у ролі матерів та захисниць. На аверсі монети можна побачити символічну композицію з матері та захисниці, що стоять поруч і дивляться в майбутнє. На реверсі монети представлені стилізоване зображення жіночого волосся, заплетеного в косу, а також контур жіночої фігури в плахті.

Раніше ми повідомляли, що НБУ випустить в обіг нові банкноти. Також ми писали, за яку копійку українці можуть отримати 20 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.