Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові пам’ятні монети від НБУ вже почали продавати: скільки коштують і де купити (фото)

Кількість монет в інтернет-магазині НБУ обмежена, але згодом їх почнуть продавати банки-дистриб’ютори

Фото: Pexels, НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть купити нові монети від НБУ в інтернет-магазині

Фото: Pexels, НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

Наприкінці вересня – на початку жовтня 2023 року Національний банк України ввів у обіг кілька нових пам’ятних монет і медаль. Їх презентували громадськості в різні дні, але всі почали продавати через офіційний інтернет-магазин нумізматичної продукції 4 жовтня.

Сайт Pro Гроші розповідає, за скільки українці можуть купити нові монети, присвячені жінкам-захисницям, енергетикам та ін.

Вартість кожної монети та медалі відрізняється, особливо з огляду на матеріал виготовлення. Нацбанк поповнив асортимент продукцією зі срібла та недорогоцінного металу нейзильберу. Відвідавши інтернет-магазин нумізматичних товарів, українці мають змогу замовити необхідну монету чи медаль за такими цінами:

  • 2 043 грн – монети зі срібла "Український борщ" (500 шт.);
  • 162 грн – монети з нейзильберу "Український борщ" у сувенірній упаковці (15 000 шт.);
  • 135 грн – монети з нейзильберу "Захисниці" у сувенірній упаковці (10 000 шт.);
  • 98 грн – монети з нейзильберу "100 років Національному науковому центру "Інститут судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса" (6 000 шт.);
  • 98 грн – монети з нейзильберу "Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам" (10 000 шт.);
  • 49 грн – пам’ятні медалі з нейзильберу "Об’єднані заради справедливості" (2 000 шт.);
  • монети зі срібла "Захисниці" (500 шт.).

У магазині НБУ реалізує лише частину випущеного тиражу. Інші монети будуть поступово з’являтися в асортименті банків-дистриб’юторів, щоб всі охочі мали змогу здійснити покупку у відділенні чи замовити через офіційний сайт.

 | Фото: НБУ
 | Фото: НБУ
 | Фото: НБУ
 | Фото: НБУ
 | Фото: НБУ

Нові монети і медаль від НБУ, випущені у продаж 4 жовтня

Фото: НБУ

Нові монети і медаль від НБУ, випущені у продаж 4 жовтня

Фото: НБУ

Нові монети і медаль від НБУ, випущені у продаж 4 жовтня

Фото: НБУ

Нові монети і медаль від НБУ, випущені у продаж 4 жовтня

Фото: НБУ

Нові монети і медаль від НБУ, випущені у продаж 4 жовтня

Фото: НБУ

За яку монету колекціонери готові віддати великі гроші

Раніше ми розповідали, що завдяки онлайн-аукціонам українці можуть продавати й купувати унікальні монети. Зазвичай на таких платформах публікують оголошення про лоти, які мають характерні особливості, дефекти, брак тощо. Нумізмати полюють за українськими грошима, особливо за рідкісними екземплярами.

Одним із таких стала копійка номіналом 20 гривень, випущена Національним банком у 2011 році. Тоді викарбували обмежений тираж, всього 1 500 одиниць, що зробило монету ще бажанішою для колекціонерів. На ній зображено Архістратига Михаїла – верховного архангела та покровителя воїнів.

Отож монета має не лише культурну цінність. Дизайн демонструє не просто біблійного персонажа, а символічну перемогу добра над злом, правди й справедливості над безчестям. За свій лот власник хоче отримати неймовірну суму – 440 000 гривень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ випустив "смачну нумізматичну новинку" та розповідав, який вигляд має монета і чому присвячена. Також ми повідомляли, що в Україні з’явилася нова партія пам’ятних монет від Національного банку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.