Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Готуємося до зими: уряд скасує податки на ввезення генераторів та акумуляторів

Уряд прийняв рішення, яке повинне покращити ситуацію з забезпеченням світлом та теплом

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Це важливо, аби прискорити ремонтні та відновлювальні роботи

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кабінет міністрів вирішив скасувати податки на ввезення важливих для проходження опалювального сезону товарів.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

На які товари не діятимуть податки

Насамперед ідеться про:

  • електрогенератори;
  • трансформатори;
  • акумулятори;
  • електродвигуни;
  • газогенератори;
  • водонагрівачі;
  • обігрівачі.

"Уряд, енергетики, місцева влада та комунальники паралельно продовжують підготовку до зими. Відбувається закупівля резервного обладнання, готуються додаткові пункти обігріву, активно ведуться перемовини з міжнародними партнерами про доставлення в Україну необхідного обладнання та техніки, аби все швидко відремонтувати та бути готовими до різних ситуацій", – повідомив Шмигаль.

Як обрати генератор

При виборі генератора основне, що треба враховувати, це його потужність. Є великі дорогі пристрої, які підходять для великих дач, офісів, торгових приміщень тощо. Але для ситуації, коли зникло електропостачання і потрібно, аби вдома працювали основні побутові прибори, підійдуть дешевші і менш потужні генератори. Їх цілком вистачить для того, аби пересидіти час, поки відновиться електропостачання.

Найпопулярнішими в Україні є генератори на бензині та дизельному пальному. Вони відрізняються ціною, потужністю, шумністю, і кожен з них має свої переваги та недоліки. Проте ми поговорили з головним енергетиком, який працює на одному з великих українських підприємств, Олександром, і він пояснив, що основне, на що треба звертати увагу при виборі генератора – його потужність.

Для приватних будинків використовують генератори потужністю в середньому до 5 кіловат. Це стандартно світло, кухонні прилади, холодильники і телевізор. На приватний будинок повного бака генератора вистачить орієнтовно годин на 6, – пояснив Олександр.

Експерт додав, що для власників приватних будинків самий оптимальний варіант – бензиновий генератор потужністю до 5 кіловат. Він забезпечить живлення всього будинку і також цього вистачить на автономне газове або дров'яне опалення. А от для власників квартир рекомендації інші.

Для квартири вибір генератора – це дуже серйозна справа, бо більшість генераторів, які є на ринку, працюють на пальному: чи дизпальному, чи бензині. І вихлопів відпрацьованого пального треба десь позбуватись. У квартирі це буде важко, і взагалі немає місця, щоб його розмістити. Якщо поставити на балконі, то це заважатиме сусідам, оскільки генератори ще й дуже шумні, – пояснив енергетик.

Тому у цьому випадку він рекомендує подбати про великий і дуже потужний акумулятор, повербанк. Олександр каже, що він дорожчий, але краще підходить для квартир. Вихлопів у них немає, а підключати можна і холодильники, і мікрохвильовки й інші прибори. Отже, генератор для квартири не найкращий варіант.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як підготуватися до зими в квартирі. Також ми розповідали, як не зіпсувати електроприлади під час відключень світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.