Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В "Дії" з'явилися нові послуги для ВПО – як отримати

Для переселенців спростили доступ до деяких послуг та зробили їх автоматизованими

Колаж: Pro Гроші

ВПО можуть отримати дві нові послуги в "Дії"

Колаж: Pro Гроші

В мобільному застосунку "Дія" з'явилася послуга зміни місця проживання та скасування статусу для ВПО.

Про це повідомили у пресслужбі Мінцифри.

Отримати послуги можна у кілька кліків у застосунку. Зробити це можна без візитів до держорганів та заповнення купи документів, адже послуги повністю автоматизовані.

Які послуги доступні

Відтепер у "Дії" можна скористатися двома послугами для ВПО:

  • Зміна місця реєстрації. Якщо ви переїхали в інше місто чи змінили адресу, повідомте про це державу за кілька кліків у Дії. Зверніть увагу: щоб змінити місце реєстрації, потрібно перебувати за новою адресою фізично та підтвердити геолокацію.
  • Скасування статусу ВПО. Це послуга для вимушено переселених українців, які повернулися додому.

"Обидві послуги автоматичні. Це означає, що процес відбувається без участі держслужбовця, а вам більше не потрібно чекати на його рішення", – пояснили у Мінцифри.

Важливо пам'ятати, що послуги доступні для українців, які мають довідку ВПО в Дії.

Чому ВПО можуть втратити виплати

В Україні тривають перевірки внутрішньо переміщених осіб, які отримують фінансову допомогу на проживання від держави. За результатами перевірок, деякі переселенці можуть втратити грошову підтримку, якщо людина вже поїхала із вказаного під час реєстрації як ВПО місця проживання.

Втім, переселенці, яких за результатами перевірок позбавлять виплат, можуть повернути їх. У Мінсоцполітики обіцяють, що держава поновить виплати, якщо людина доведе поважну причину, через яку тривалий час не проживала за раніше вказаною адресою. Поважною причиною може бути поїздка у відрядження чи на відпочинок.

Подавати заяву на поновлення виплат потрібно в органи соцзахисту.

Зараз держава опікується українцями, яким вдалося виїхати з окупованих Росією територій чи місць, де відбуваються бойові дії. Згідно з постановою №457, до травня гроші могли отримати всі ВПО, а після – лише наступні категорії людей:

  • особи старші за 18 років – по 2 000 грн;
  • діти та особи з інвалідністю – по 3 000 грн.

Раніше ми писали, що ВПО в Україні почали виплачувати нову допомогу. Також ми пояснювали, як ВПО отримати всю накопичену суму грошової допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.