Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні вперше за два роки подешевшали продукти – чим варто "затаритися"

Розбиралися, як змінилась вартість харчів у липні та чи збережеться ця позитивна тенденція у серпні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Найбільше подешевшали яйця та овочі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні знову змінились ціни на продукти харчування. У липні 2023 року вони зменшились на 2,1% у порівнянні з червнем.

Про це розповів директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко.

Ціни знизились вперше за два роки

За словами експерта, минулого місяця ціни на продукти зменшились вперше за два роки, з серпня 2021 року. Але, не варто сильно радіти – вже у серпні тенденція падіння цін може зупинитися.

"У липні 2023 року споживчі ціни на продукти харчування зменшилися проти червня на 2,1%, тоді як ще в червні проти травня вони зросли на 0,1%. Внаслідок цього споживчі ціни зменшились проти попереднього місяця вперше з серпня 2021 року", - поінформував він.

Що подешевшало найбільше

За словами експерта, знизились ціни на такі продукти:

  • найбільше подешевшали овочі (-18,2%);
  • на другому місці яйця (-4,1%);
  • незначно знизились ціни на фрукти (-1,3%);
  • олію соняшникову (-0,8%);
  • макарони (-0,2%);
  • хліб і хлібопродукти (- 0,1%).

На що ціни пішли вгору

Водночас, у липні підскочила вартість таких харчів:

  • м’ясо та м’ясопродукти (+1,4% проти червня);
  • рибу (+0,7%);
  • поновилось зростання цін на цукор – на 1,2% проти нульового приросту у червні.

Чому знизились ціни

Тобто, як підкреслив Лупенко, липень виправдав очікування науковців Інституту аграрної економіки щодо зменшення споживчих цін під тиском надходження продуктів нового врожаю, в першу – чергу овочів.

"Також підтвердилися прогнози щодо можливого відновлення зростання споживчих цін у липні на перероблені продукти харчування та продукти тваринництва у зв’язку зі здорожчанням електроенергії та пального, що може зупинити тенденцію до падіння споживчих цін вже у серпні", - додав експерт.

Чи зростуть зарплати після війни: відповідь експерта

Як розповів економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ у коментарі сайт Pro Гроші, якщо будуть потужні програми відбудови, то можна очікувати на зростання заробітних плат, однак варто враховувати одну проблему – дефіцит робочої сили.

Скоріше за все буде запущена програма відбудови, будуть надходити великі інвестиції в Україну, а от людей не вистачить для такої кількості роботи, – говорить експерт.

У такому випадку владі доведеться залучати трудових мігрантів, а також повертати додому українців, які виїхали за кордон.

Саме дефіцит робочої сили буде диктувати зростання заробітних плат. Тобто, на ринку праці найманий працівник буде головним, але для цього потрібне досить потужне відновлення економіки.

Раніше ми розповідали, як окупація російськими військовими Херсонщини впливає на вартість популярних серед українців овочів. Також ми писали про те, які продукти харчування подорожчали найбільше та пояснили, що відбувається з інфляцією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.