Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

"Дія", суд та запит в Міносвіти – як відновити документи про вищу освіту

Документи можна поновити як у паперовому вигляді, так і отримати їхні електронні версії

Колаж: Pro Гроші

Українці зможуть відновити дипломи про навчання

Колаж: Pro Гроші

Українці, зокрема і внутрішньо переміщені (ВПО), можуть відновити документи про освіту в "Дії" або ж направити заяву до Міністерства освіти.

Про це повідомили у Мінреінтергації.

Так, якщо навчальний заклад знаходиться на тимчасово непідконтрольній території, документ про освіту можна сформувати в "Дії". Такі єДокументи використовуватимуться замість і без додаткового пред’явлення звичайних. Це спростить доступ до освіти та працевлаштування українців, які втратили документи через війну або з інших причин.

В "Дії" будуть доступні такі документи:

  • про базову середню освіту;
  • про повну загальну середню освіту;
  • про професійну (професійно-технічну освіту);
  • про фахову передвищу освіту;
  • про вищу освіту (науковий ступінь).

Для створення замовлення на формування єДокумента та його використання потрібно буде встановити додаток і пройти електронну ідентифікацію й автентифікацію. Процес здійснюватиметься автоматично на підставі замовлення людини.

Як відновити диплом, втрачений через війну

Якщо ВНЗ, який видав вам диплом, вже не діє, то заяву про поновлення диплома разом з пакетом документів (копіями диплома та додатка) слід направити поштою до Міністерства освіти і науки України за адресою: 01135, м. Київ, пр. Перемоги, 10 або на скриньку [email protected].

МОН визначає вищий навчальний заклад, який буде займатися відновленням втраченого диплома. Інформація в дублікаті відтворюватиметься на основі даних з Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО).

Які дипломи можна відновити тільки через суд

Важливо пам'ятати, що відновити можна дипломи, видані з 2000 року. Якщо диплом видано раніше або інформація про нього відсутня у базі, то для підтвердження ВНЗ може використати його копію, архівну довідку про навчання чи виписку з журналу видачі документів.

Якщо інформації про видачу диплома немає в ЄДЕБО й недоступні архіви, тоді наявність вищої освіти доведеться встановлювати в судовому порядку. Для цього можна використати будь-які свідчення. Наприклад, копії документів про навчання чи записи у трудовій книжці.

Коли суд встановить юридичний факт здобуття відповідного ступеня чи рівня вищої освіти, копію цього судового рішення необхідно додати до заяви, з якою так само доведеться звернутися до Міністерства освіти і науки.

На підставі рішення суду чи офіційного листа визначений МОН України навчальний заклад має видати дублікат документа про вищу освіту.

Раніше ми писали про те, який ще важливий документ можна відновити в "Дії". Також ми розповідали, що в Україні подорожчало оформлення паспортів та низки документів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.