Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні дозволять "полуничку"? Що депутати хочуть змінити у законі про порно

Народний депутат Ярослав Железняк вважає, що законопроєкт зможе розвантажити правоохоронців та захистити українців

Фото: Верховна Рада/Twitter, OnlyFans, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть дозволити порнографію

Фото: Верховна Рада/Twitter, OnlyFans, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть декриміналізувати використання порнографічних матеріалів. Але, це стосується лише тих відеороликів, які не становлять суспільної небезпеки. Цей законопроєкт відправили на підписи чиновників.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Чиновник присвятив пост у Telegram-каналі, де розповів, що відправив законопроєкт на підпис депутатів. Вони матимуть змогу підписати документ протягом трьох днів. Якщо законопроєкт отримає необхідну підтримку, він буде зареєстрований у Верховній Раді.

При цьому Железняк зазначив, що розробка законопроєкту включала співпрацю з правоохоронними органами, громадськими організаціями та державними структурами, яка внесла свій внесок у текст документа.


Чому так важливо декриміналізувати порнографію

Однією з ключових мет цього законопроєкту є захист громадян від недоречних дій правоохоронних органів. В Україні сьогодні притягується до кримінальної відповідальності значна кількість осіб за порнографію, попри відсутність суспільної небезпеки. Ця практика призвела до численних судових справ, які можна було уникнути.


Що стало передмовою законопроєкту

Нещодавно в Полтавській області жінка отримала кримінальний вирок за те, що у приватному листуванні переслала власні відео з мастурбацією. Суд призначив їй покарання у вигляді штрафу 34 000 гривень, адже відео було визнане як продукція порнографічного характеру. Крім того, у жінки конфіскували телефон як знаряддя злочину.


Що пропонує законопроєкт

Законопроєкт передбачає скасування кримінальної відповідальності за певні аспекти порнографії, зокрема ввезення, виготовлення, збут та розповсюдження матеріалів. Однак залишається в силі кримінальна відповідальність за:

  • збут порнографічних матеріалів неповнолітнім;
  • дитячу порнографію;
  • виготовлення, розповсюдження і збут екстремальної порнографії;
  • розповсюдження та збут таких видів відеороликів без згоди особи, яка в ній зображена (revenge-porn, deep-fake);
  • виготовлення порнографії без згоди особи;
  • сутенерство, втягнення в проституцію та торгівлю людьми.

Запровадження даного законопроєкту сприятиме більш раціональному підходу до регулювання сфери порнографії в Україні, забезпечуючи баланс між захистом громадян і збереженням публічної безпеки.


Рада підтримала легалізацію медичного канабісу

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про медичний канабіс. За документ проголосували 268 народних депутатів.

Цей законопроєкт, зареєстрований 10 червня, регулює використання рослин роду коноплі (Cannabis) у медичних, промислових, наукових та науково-технічних цілях.

Закон дозволяє:

  • купувати;
  • зберігати;
  • вживати медичні коноплі для лікування;
  • лікарі можуть призначати ці препарати пацієнтам;
  • ліки з канабісом видаються за електронним рецептом.

Цей документ спрямований на забезпечення доступу до необхідного лікування онкологічних хвороб та посттравматичних стресових розладів, виниклих через війну.

Раніше ми повідомляли, що Зеленський підписав закон про зміни в роботі ОСББ. Також ми писали, що в Україні запрацювали електронні архіви.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.