Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні ухвалили скандальний законопроєкт про містобудування – що відбувається

Законопроєкт мав створити прозору систему містобудівного контролю та вирішити проблеми в галузі будівництва

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні ухвалили законопроєкт, який передбачає відновлення країни

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні ухвалили законопроєкт щодо реформування сфери містобудівної діяльності.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у своєму Telegram.

Що це за законопроєкт

Законопроєкт, який, зокрема, критикували глави українських міст та селищ, архітектори та громадські активісти, підтримали 228 народних депутатів.

Низка громадських організацій наголошували на тому, що реформу проводять без належного обговорення. Це реформа, за якою буде відбуватися відбудова країни і громадяни не будуть мати на цей процес належного впливу.

Документ, який мав створити прозору систему містобудівного контролю та вирішити проблеми в галузі будівництва, збільшує повноваження Міністерства розвитку громад та територій і передає міністерству невластиві функції, які раніше виконувала Державна архітектурно-будівельна інспекція.

Уповноважених осіб з містобудівного контролю реєструватимуть у Мінрегіоні тільки в разі їх відповідності низці критеріїв, у тому числі – розширеній майновій відповідальності власників таких фірм. Бізнес також обурювався сумами штрафів, які вводить законопроєкт. У Спілці українських підприємців зауважували, що каратимуть навіть за формальні порушення.

Однак громадяни вже збирають підписи під відповідною петицією і вимагають накласти вето на цей законопроєкт.

Деякі області можуть отримати допомогу від уряду

Деякі регіони України, які найбільше постраждали від масованих ракетних обстрілів, отримають державну допомогу від уряду у вигляді деревини для опалення та металевих печей.

Мешканці чотирьох областей, Сумської, Полтавської, Харківської і Донецької, потребують збільшення державного фінансування на забезпечення окремих потреб.

Щоб усі регіони змогли максимально легко у нинішніх умовах пройти поточну зиму та опалювальний сезон, для них виділять:

  • 50 млн гривень на виконання першочергових ремонтних робіт із відновлення інфраструктури у Сумській області;
  • 100 млн гривень для відбудови зруйнованої системи теплопостачання в м. Кременчук;
  • понад 480 кубічних метрів дров, які розподілять між жителями Харківської області для опалення будинків (передасть Укрзалізниця);
  • 600 мобільних металевих печей для Донецької області в якості основних засобів обігріву у місця, де централізоване опалення не функціонує (також від Укрзалізниці).

Раніше ми розповідали, хто може безплатно отримати LED-лампи від уряду. Також ми писали, яке важливе рішення для військових ухвалив уряд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.