Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Уряд ухвалив важливе рішення для військових – що їм тепер дозволено

Раніше відпустка дозволялася лише за сімейних обставин та з інших поважних причин

Колаж: Pro Гроші

Українські військові тепер можуть брати відпустку до 10 днів

Колаж: Pro Гроші

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт № 8081 "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей". Ним передбачається, що військові мають право на відпустку під час дії воєнного стану.

Деталі повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram-каналі.

Голосування у Верховній Раді відбулося 1 грудня. Свій голос за ухвалення законопроєкту в цілому віддали 269 депутатів. Передбачається, що він набуде чинності з наступного дня після дати опублікування. Відтепер військовослужбовці зможуть використати частину щорічної основної відпустки навіть під час дії воєнного стану. Дозволено також використати відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

Кожна із зазначених відпусток зберігає за собою грошове забезпечення військовослужбовця. Відсутність не може тривати більш як 10 календарних днів, не враховуючи час, необхідний для подорожі в пункт призначення. Одночасно з цим проїзд в межах України повинен займати не більше двох днів в один кінець.

У законопроєкті уточняється, що частина основної відпустки надається один раз на рік у випадку, якщо у підрозділі, де служить військовослужбовець, одночасно з ним не відсутні більш як тридцять відсотків загальної чисельності військових. Аби кожен не вирішив в один момент поїхати додому на відпочинок, відбуватиметься черговість отримання дозволу в межах конкретного підрозділу. Рішення приймає керівник військової частини.

На що могли розраховувати військовослужбовці раніше

Якщо військовий просить відпустку за сімейними обставинами чи з інших поважних причин, йому повинні надати таку можливість. Інші види відпусток при цьому не зберігалися. Проте були виключення, зокрема відпустка жінкам у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до трирічного віку, відпустка через хворобу або для лікування після тяжкого поранення.

Дозвіл на тимчасове звільнення міг надати лише командир військової частини. Зауважимо, що військовослужбовці також мають збережену відпустку за місцем працевлаштування. Вони можуть скористатися нею після демобілізації або ж отримати компенсацію у вигляді грошового забезпечення.

Нагадаємо, що за службу українцям належить кілька щомісячних виплат. По-перше, оклад за місцем призначення. По-друге, доплата за звання. По-третє, забезпечення у розмірі від 30 до 100 тисяч гривень за участь в активних бойових діях або проведення заходів з національної безпеки та оборони.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що засуджених українців відправлятимуть на війну, і розповідав, як хочуть змінити правила мобілізації. Також ми повідомляли, кому і чому можуть не здійснювати військові виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.