Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні створили реєстр активів російських олігархів – про що треба знати

Реєстр від StateWatch дає змогу перейти на досьє компанії в аналітичному сервісі YouControl

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Реєстр олігархів вже запрацював

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні презентували реєстр українських активів підсанкційних російських олігархів, що дає змогу відстежувати статус майна і бізнесу у процесі конфіскації та систематизувати відповідні дані.

Про це йдеться в спільному пресрелізі аналітичного центру StateWatch та онлайн-сервісу YouControl.

"Станом на сьогодні на території України виявлені близько 230 активів підсанкційних посібників агресії проти України, однак нині є близько 30–50 активів, які можна назвати значними і до власників яких застосована санкція блокування після 24 травня 2022 року, що дозволяє подальше стягнення рішенням ВАКС", — йдеться у повідомленні.

Хто потрапив до реєстру

До реєстру ввійшли дані про 53 олігархів з рейтингу "200 найбагатших бізнесменів" російського Forbes за 2021 рік, а також низки інших росіян, які перебувають під українськими санкціями та є бенефіціарами бізнесу в Україні.

Станом на зараз реєстр містить досьє на 112 українських компаній загальною вартістю корпоративних прав на 6 мільярдів гривень. Статуси компаній у реєстрі діляться на арештовані та конфісковані.

Зокрема, у реєстрі міститься інформація про 12 "конфіскованих" та 21 "арештовану" компанії.

Реєстр від StateWatch дає змогу перейти на досьє компанії в аналітичному сервісі YouControl. Одразу після реєстрації можна перевірити, з ким пов’язана юрособа та яким способом, чи фігурувала в судових справах, чи брала участь у тендерах та основні реєстраційні дані з ЄДР.

У реєстр не потрапили особи зі списку найбагатших росіян, які не перебувають під санкціями України та не мають зв’язків із українськими активами.

Служба безпеки взялася за зрадників

Раніше ми повідомляли про арешт майна колишнього міністра освіти та науки Дмитра Табачника. Йому в листопаді 2022 року інкримінували підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зокрема відомо, що Табачник був активним учасником організації псевдореферендумів на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.

Загальна сума арештованих активів – більше ніж 2 мільйони доларів. Йдеться в сукупності про нерухомість, земельні ділянки та гроші в іноземній валюті. Всі статки ексміністр освіти та науки намагався приховати, тож переписав на родичів. Члени його сім’ї стали власниками ½ квартири в Києві площею 126 кв. м, житлового будинку площею понад 600 кв. м, рахунку в банку на 147 тис. доларів та п’яти земельних ділянок поблизу столиці.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про популярні суші ресторани родом з РФ, які досі продовжують працювати в Україні. Також ми писали, який ще бізнес в Україні має зв'язки з Росією.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.