Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні стрімко знижується врожайність зернових – як це вдарить по економіці

Наразі фіксується менша врожайність приблизно на 10-15%, проте ключовими для точніших прогнозів будуть наступні тижні

Фото: Unsplash, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Наразі фіксується менша врожайність приблизно на 10-15%

Фото: Unsplash, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

В Україні прогнозують загальне зменшення урожайності зернових у межах 5% в порівнянні з минулим роком. Для точного прогнозу ключовими стануть наступні два тижні.

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький в ефірі загальнонаціонального марафону.

"Зараз ще важко об'єктивно порівняти кінцеві цифри з попереднім роком, оскільки цього року ми бачимо затримку з вегетацією, дозріванням і збором приблизно на 2-3 тижні. Але якщо подивитися на фазу самих жнив, то все-таки врожайність трішки залишається меншою, ніж минулого року", - сказав Висоцький.

Він підкреслив, що наразі фіксується менша врожайність приблизно на 10-15%, проте ключовими для точніших прогнозів будуть наступні тижні.

"У цілому за підсумком збирання як мінімум ранньої зернової групи, очікуємо, що все-таки урожайність знизиться, але не більше ніж на 5% до минулого року. Подивимося з урахуванням цієї затримки з вегетацією і погодного фактора, бо фініш збору ранньої зернової групи буде не раніше серпня", - додав заступник міністра.

Експорт зернових культур

Як вже вже писали раніше, попри війну, Україні, як свідчать дані Міністерства аграрної політики, за перші п'ять місяців 2023 року вдалося експортувати 894 тис. тонн зернових і зернобобових культур. Зазначається, що станом на 15 липня минулого року цей показник був на рівні 598 тис. тонн.

Найбільше Україна експортувала:

  • пшениці – 283 тис. тонн;
  • ячменю – 81 тис. тонн;
  • жита – 0,1 тис. тонн;
  • кукурудзи – 525 тис. тонн.

Чи продовжать угоду про експорт зернових з України

У Кремлі вимагають, щоби сільськогосподарський банк "Россельхозбанк" знову під'єднали до міжнародної платіжної мережі SWIFT. Однак ЄС розглядає можливість підключення дочірньої компанії "Россельхозбанку" до SWIFT, щоб дозволити здійснювати операції з зерном і добривами.

Натомість в ООН запропонували господарю Кремля спочатку продовжити зернову угоду на кілька місяців, а Євросоюз за цей час під'єднає дочірню компанію "Россельхозбанку" до SWIFT.

Як відреагує курс гривні на скасування зернової угоди

На думку експертки у сфері фінансів Олени Коробкової, зрив зернової угоди завдасть серйозної шкоди українській економіці.

За її словами, наразі продукція агропромислового комплексу (АПК) становить приблизно дві третини українського експорту. А він залежить саме від роботи "зернового коридору".

Тому, якщо експорт заблокують, постраждає не тільки торговельний баланс та ВВП, а й заробітки українських аграріїв. Натомість гривні "зернова криза" ніяк загрожувати не буде.

Раніше ми розповідали, хто охоронятиме судна з українським зерном. Також ми писали, скільки зерна продали за кордон у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.