Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні пропонують мобілізувати ще кілька категорій чоловіків: про кого йде мова

За словами експерта, йдеться про сотні тисяч українців, яких уже зараз можна призивати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Є чимало українців, які профпридатні та вміють поводитися зі зброєю

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні скасували строкову службу під час воєнного стану. Виходить, що молоді люди від 18 до 27 років не проходять підготовку в армії, аби бути хорошою заміною на фронті. Однак цю ситуацію треба виправляти, стверджує полковник запасу ЗСУ Роман Світан та додає, що силовиків із великим досвідом варто теж мобілізувати.

Про це він розповів в ефірі "Радіо НВ".

За словами Романа Світана, в Україні існує кілька категорій людей, яких ще можна мобілізувати.

Українці віком від 18 до 27 років. Через скасування строкової служби під час воєнного стану ця категорія населення не підпадає під мобілізацію, каже експерт.

"Виходить, цей найбільший цвіт, найкращий драйв повністю виключений у нас зараз", — запевняє експерт та додає, що заборону на строкову службу в Україні потрібно скасувати. В майбутньому це дозволить підготувати заміну для тих, хто сьогодні служить на фронті.

Силовики з великим досвідом.

"Це стосується Міністерства внутрішніх справ, СБУ, МНС, охоронців. Цілий пласт зараз є тих, хто стоїть на спецобліку. Їх не призивають, військкомати призивати їх не можуть", — говорить він.

За словами полковника запасу ЗСУ, це сотні тисяч молодих людей, які мотивовані, профпридатні та вміють поводитися зі зброєю.

Скасувати броню від мобілізації.

"Заброньовані, напевно, всі. Навіть АТБ, на мою думку, собі прибиральників забронювало", — додає полковник запасу.

За його словами, йдеться про сотні тисяч українців, яких уже зараз можна призивати. Те саме стосується держслужбовців у країні.

Яка відповідальність вам загрожує за порушення за ухилення від мобілізації

Раніше ми вже розповідали про те, що якщо людина виїхала без дозволу ТЦК, то вона порушила закон. Це означає, що її можуть притягнути до відповідальності за ухилення від мобілізації.

Покарання – адміністративна чи кримінальна відповідальність. Тобто вам загрожує від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів штрафу або ув’язнення від 3 до 5 років.

Також поліція може подати вас в розшук, якщо матиме письмове подання начальника територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Згідно з частиною 2 статті 38 Закону правоохоронні органи повинні доставити порушника до ТЦК, ЦУ чи СБУ у встановленому порядку.

Зверніть увагу, що наразі в Україні планують дещо модернізувати роботу територіальних центрів. Про те, що це означатиме та яких змін варто чекати українцям, читайте у нашому матеріалі за посилання.

Також сайт Pro Гроші вже писав про те, яке покарання загрожує чоловікам, які втекли за кордон. Також ми повідомляли, які наслідки можуть бути за відеофіксацію вручення повісток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.