Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні по-новому надаватимуть страхові послуги – що зміниться для населення

Зміни в українському законодавстві, які наберуть чинності з 1 січня, можуть ускладнити процедури соціальних виплат

Колаж: Pro Гроші

Пенсійний фонд буде виконувати функції Фонду соціального страхування

Колаж: Pro Гроші

З 1 січня 2023 року Фонд соціального страхування України приєднують до Пенсійного фонду. Будуть внесені зміни до Закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Чи принесе це користь українцям, розповідає "Ліга. Закон".

Верховна Рада 21 вересня затвердила законопроект №3363, яким вносяться зміни у сферу страхових і соціальних виплат. Ініціатори запевняють, що вдасться зміцнити систему державного соціального страхування, оскільки буде покращено адміністрування. Йдеться конкретно про діяльність, що спрямована на координацію та реалізацію страхових і соціальних виплат.

Основне нововведення відбудеться 1 січня 2023 року. Тоді до Пенсійного фонду приєднають Фонд соціального страхування, і всі послуги, які відомство надає станом на жовтень, перейдуть на баланс ПФУ. Зазначається, що так вдасться оптимізувати процеси, пов'язані зі страхуванням.

Але існує чимало мінусів такого об'єднання структур. В першу чергу, у Фонді соцстрахування працює близько 4 000 фахівців вузького профілю, тоді як Пенсійний фонд не забезпечений кадрами, які знають всі нюанси функціонування системи. Це означає, що ПФУ перезавантажать функціями, якими він раніше не займався. Отримати страхові, соціальні виплати, що зараз здійснюється автоматично, стане набагато складніше.

Що зміниться у виплатах для пересічних українців

Окрім потенційного погіршення обслуговування, законопроект скасував деякі страхові виплати. Зокрема, йдеться про кошти на лікування людей, які перенесли захворювання або травми, у відділеннях санітарно-курортного закладу. Інші скасування стосуються компенсацій вагітним жінкам під час декретної відпустки – будуть встановлювати лише часткову виплату за інвалідні візки, протези та харчування для осіб з інвалідністю.

Повністю обмежать право на пенсію по інвалідності для українців, які отримали травми через нещасний випадок на підприємстві. Потерпілі не зможуть отримати безплатні путівки до лікувальних закладів, їм оплачуватимуть лише дорогу.

Новий закон не пояснив, чи будуть утворюватися спеціальні комісії щодо призначення соціального страхування на підприємствах або в організаціях. Відповідальність за страхові виплати ляже на конкретних осіб або уповноважених ними людей.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Нідерланди змінюють правила для українських біженців. Також ми повідомляли, як оформити інвалідність, перебуваючи за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.