Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні перенесли індексацію пенсій: коли відбудеться підвищення

Індексація пенсій в Україні мала б відбутися у березні 2023 року, однак терміни було перенесено

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні перенесли індексацію пенсій

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Індексація пенсій до рівня інфляції в Україні передбачалася у березні 2023 року, однак наразі оголошені нові терміни.

Про це у своєму інтерв'ю повідомила міністр соціальної політики Оксани Жолнович.

Коли буде індексація пенсій

За її словами зараз уряд розробляє розрахунки за якими проведуть індексацію пенсій, але зробити це у березні, як планувалося раніше, не вийде.

"Так, ми працюємо над тим, аби зробити індексацію пенсій відповідно до інфляції. Є ж формула індексації і відповідний закон. Думаю, така індексація відбудеться у квітні", – каже Жолнович.

Коефіцієнт підвищення визначається за двома головними показниками: 50% від рівня інфляції за минулий рік та 50% темпів зростання середньої зарплати за останні роки.

Кому можуть підвищити виплати

Заступниця голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко в ефірі телемарафону пояснила, що насамперед індексація відбудеться для страхових пенсій – за віком, інвалідністю, втратою годувальника та за вислугу років.

Також мінімальні страхові виплати перерахують чорнобильцям з інвалідністю та ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Розміри таких виплат прив’язані до середньої заробітної плати за попередній рік. Показник середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, на кінець 2022 року становить 13 387 гривень 48 копійок.

Також вона зазначила, що спеціальні пенсії, які отримують держслужбовці, науковці, військовослужбовці, будуть проіндексовані вже після війни.

Хто з українців може залишитися без пенсії

В Україні розробили законопроєкт, який передбачає скасування пенсійних виплат деяким громадянам. Виплати можуть бути скасовані у разі скоєння таких дій:

  • за насильницьку зміну або повалення конституційного ладу, або захоплення державної влади (стаття 109 Кримінального кодексу України);
  • за посягання на територіальну цілісність та недоторканність України (стаття 110 Кримінального кодексу України);
  • за державну зраду (стаття 111 Кримінального кодексу України);
  • за колабораційну діяльність (стаття 111-1 Кримінального кодексу України);
  • засуджених (підозрюваних) у злочинах проти національної безпеки України, місцезнаходження яких невідоме, вони ховаються від слідства та суду на тимчасово окупованій території, за межами України або перебувають у розшуку.

Раніше ми розповідали, хто має право на достроковий вихід на пенсію. Також ми розповідали, хто з українців має право на пенсію за вислугу років. Більше про пенсії в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.