Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ще одна категорія українців має право на пенсію за вислугу років – хто саме

Розповідаємо, хто з педагогів може розраховувати на пенсію за вислугу років

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Однією з категорій українців, які мають право на пенсію за вислугу років – є педагоги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні деякі громадяни мають право на пенсію за вислугу років, йдеться про працівників закладів освіти.

Це передбачено Законом України "Про пенсійне забезпечення".

Щоб вийти на пенсію після досягнення 55-річного віку, педагогам потрібно мати певну кількість страхового стажу. До 31 березня 2023 року – не менше 29 років, а з 1 квітня 2023 року – не менше 29 років 6 місяців.

Заклади та посади, які дають право на пенсію за вислугу років

  1. Загальноосвітні навчальні заклади, військові загальноосвітні навчальні заклади, музичні та художні школи (вчителі, логопеди, вчителі-логопеди, вчителі-дефектологи, викладачі, сурдопедагоги, тифлопедагоги, вихователі, завідувачі та інструктори слухових кабінетів, директори, завідувачі, їхні заступники з навчально-виховної, навчально-виробничої частини або роботи з виробничого навчання, завідувачі навчальними та навчально-виховними частинами, соціальні педагоги (організатори позакласної та позашкільної виховної роботи з дітьми), практичні психологи, педагоги-організатори, майстри виробничого навчання, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи).
  2. Міжшкільні навчально-виробничі комбінати (директори, заступники директорів з навчально-виховної (навчальної, виховної навчально-виробничої) роботи, вчителі, майстри виробничого навчання, практичні психологи, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи).
  3. Дитячі будинки, дитячі колонії, приймальні та розподільчі пункти для неповнолітніх, логопедичні кабінети та стаціонари, школи-клініки (директори, завідувачі, їхні заступники з виховної частини, вчителі, вихователі, вчителі-дефектологи, вчителі-логопеди, майстри виробничого навчання, практичні психологи, соціальні педагоги, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи).
  4. Вищі навчальні заклади І-ІІ рівня акредитації, професійно-технічні навчальні заклади (директори, їхні заступники з навчально-виховної (навчальної, виховної, навчально-виробничої) роботи, старші майстри виробничого навчання, майстри виробничого навчання, викладачі, педагоги професійного навчання, практичні психологи, соціальні педагоги, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи).
  5. Дошкільні навчальні заклади всіх типів (завідувачі, вихователі-методисти, вихователі, музичні керівники, вчителі-дефектологи, вчителі-логопеди, практичні психологи).
  6. Позашкільні навчальні заклади (директори, їхні заступники з навчально-виховної, навчальної, виховної роботи, завідувачі відділів (лабораторій, кабінетів), художні керівники, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи).
  7. Бібліотеки (завідувачі).
  8. Дитячі клініки, поліклініки, лікарні, санаторії, диспансери, будинки дитини, дитячі відділення в лікарнях, санаторіях, диспансерах та установах для виконання покарань (вчителі, сурдопедагоги, тифлопедагоги, вихователі, логопеди).

Розмір пенсії для педагогів визначається залежно від кількості страхового стажу та заробітної плати.

Раніше ми розповідали, які періоди не зараховують до страхового стажу. Також ми писали, що пенсії деяких українців можуть скоротитися майже на 50%. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.