Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Достроковий вихід на пенсію: хто має таке право та як ним скористатися

Розбиралися, хто з українців може піти на заслужений відпочинок раніше ніж у 60 років та які умови для цього треба виконати

Фото: УНІАН, Lexinform. Колаж: Pro Гроші

Деякі пенсіонери можуть достроково вийти на заслужений відпочинок

Фото: УНІАН, Lexinform. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть не чекати моменту, коли їм виповниться 60 років, та вийти на пенсію достроково. Головне – виконати необхідні для цього умови.

Про це повідомляє видання На пенсії.

Які головні вимоги для призначення дострокової пенсії

  • на момент звільнення з роботи людині має залишитися не більше півтора року до досягнення пенсійного віку (60 років);
  • обов’язковим є наявність страхового стажу, який необхідний для призначення мінімальної пенсії за віком. Нагадаємо, для жінок це 30 років, а для чоловіків – 35;
  • звільнення з роботи має відбутися виключно з ініціативи роботодавця через зміни умов праці – у зв’язку зі скороченням штату підприємства, його ліквідацією, реорганізацією або банкрутством;
  • після звільнення людина має обов’язково зареєструватися у службі зайнятості, однак, там не має бути роботи, котра їй підходить. Не реєструватися у державній службі можуть лише ті працівники, котрі були звільненні через невідповідність посаді за станом здоров’я.

Ще один важливий момент, про який не слід забувати – у випадку, якщо людина працюватиме на момент досягнення нею пенсійного віку, дострокова пенсія не нараховуватиметься.

Чи можуть достроково вийти на пенсію військовослужбовці

Пенсійний фонд зазначає, що згідно з чинним законодавством, учасники бойових дій також мають можливість достроково вийти на пенсію за дотримання наступних умов:

  • чоловіки повинні досягти 55 років, а жінки – 50 років;
  • обов’язковий страховий стаж у чоловіків має складати не менше 25 років, а у жінок – не менше 20 років.

Хто ще з українців має можливість піти раніше на заслужений відпочинок

Крім військових, вийти раніше на пенсію можуть і деякі працівники залізничного транспорту, які безпосередньо організовують перевезення та дбають про безпеку руху. Основними умовами виходу залізничника на достроковий відпочинок є:

  • досягнення працівником 55-річного віку;
  • наявність обов’язкового страхового стажу 26 років 6 місяців на 11 жовтня 2017 року (коли набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій") – із них не менше 12 років 6 місяців на роботі щодо організації перевезень та забезпечення безпеки руху на залізничному транспорті;
  • звільнення з посади, що дає право на вихід на пенсію за вислугою років.

Як раніше отримати пенсію батькам тяжкохворих дітей

Після змін у пенсійному законодавстві, з лютого 2022 року право на достроковий вихід на пенсію отримали батьки дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не була встановлена інвалідність, а також ті особи, які виховали їх до шестирічного віку. Кому нарахують виплати раніше:

  • матерям тяжкохворих дітей після досягнення 50 років та за наявності не менше 15 років страхового стажу;
  • батькові дитини (на вибір матері або у випадку її відсутності) після досягнення ним 55 років та за наявності не менше 20 років страхового стажу.

Раніше ми писали про те, чи зарахують чоловікам у страховий стаж період догляду за дитиною. Також ми писали, хто із громадян може взагалі залишитися без пенсії та за яких умов. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.