Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні пенсії перерахували не усім: хто може не чекати на підвищення у 2023 році

Один із перерахунків пенсій не передбачили у держбюджеті на 2023 рік. Розповідаємо, що це означає для деяких українців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кому з українців не підвищать пенсії у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні 1 квітня відбувся перерахунок пенсійних виплат тим громадянам, які продовжують працювати навіть після виходу на відпочинок. При цьому у держбюджеті не була врахована індексація прожиткового мінімуму, що вплине на виплати малозабезпеченим пенсіонерам.

Про це пише видання "Обозрєватєль".

Зазначається, що у 2023 році Кабінет міністрів вирішив відмовитися від індексації (збільшення мінімальної та максимальної пенсії, надбавки за стаж). Такий перерахунок не передбачили у бюджеті. Зазвичай він на 2 процентні пункти вищий за рівень інфляції. Ціни минулого року зросли на 26,6%, а підвищення становило близько 13,3%. У 2023 році інфляція, за попередніми прогнозами, може бути на рівні 20%.

Отже, щоб компенсувати зростання цін, виплати мали збільшити орієнтовно на 33,3% (це покрило б зростання цін і минулого, і цього року). Тоді б замість 2 093 грн українцям на пенсії виплачували б від 2 789 грн. Мова йде саме про мінімальну пенсію.

За словами ексміністра соціальної політики Андрія Реви, влада має знайти рішення та підвищити мінімальну пенсію до 4 тисяч гривень.

"Найбідніші верстви населення, ті, хто отримує пенсію, близьку до мінімалки, – а це близько 4 млн осіб, – постраждають найбільше. Необхідно підвищити мінімальну пенсію із 2 093 до 4 000 грн", – зазначив він.

Кому виплачуватимуть пенсію навіть без страхового стажу

Йдеться про українців, які опинилися на тимчасово окупованих територіях або територіях, де тривають активні бойові дії. Також на це можуть розраховувати члени сімей зниклих безвісти.

Як відомо, на тимчасово окупованих територіях та на територіях, де ведуться бойові дії, органи Пенсійного фонду недоступні для громадян. Тому українцям призначатимуться автоматично такі пенсійні виплати:

  • по інвалідності – з дня встановлення інвалідності;
  • у зв'язку з втратою годувальника — від дня, наступного за днем смерті годувальника;
  • за вислугу років – від дня, наступного за днем звільнення з роботи, яка дає право на таку пенсію, але не раніше ніж 24 лютого 2022 року.

Раніше ми розповідали, чи реально українцям заробляти на пенсії. Також ми писали, про топ-5 інвестицій для пенсіонерів. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.