Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Літо змінить ціни на деякі продукти – до чого готуватися українцям

У Міністерстві аграрної політики та продовольства переконують, що вже влітку на українців чекають чергові зміни щодо вартості деяких продуктів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які продукти і коли подешевшають в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські аграрії у 2023 році планують збільшити посіви ярих культур. До того ж навесні фермери в Одеській області, у центрі та на заході Україні знову вирощуватимуть овочі, зокрема цибулю і моркву.

Про це розповів в етері національного телемарафону перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький.

Він пояснив, що дефіциту зернових культур на внутрішньому ринку України цього року не буде. Тому вітчизняна продукція буде доступнішою для українського споживача.

Наприклад, ще у 2022 році в Україні збільшили площу для посіву гречки. І зараз її ціна на 50% менша, ніж торік. Чиновник також зазначив, що ціни на гречку у 2023 році залишаться без змін. Хіба що крупа подешевшає з початком літа.

"Гречки буде вироблено більше, ніж треба для внутрішнього споживання. Зменшиться потреба імпорту, і не буде підстав для зростання ціни", — розповів він.

Тарас Висоцький також зазначив, що обсяг виробництва зернових культур перевищить потреби українців мінімум у два з половиною рази. Тож пшениці точно вистачить для виробництва хлібобулочних виробів, а виробники кормів не відчуватимуть нестачі кукурудзи та ячменю.

Щодо овочів, то за словами Висоцького, навесні фермери з Одеської області, центру й заходу України знову вирощуватимуть овочі, насамперед борщового набору – цибулю та моркву.

"Цьогоріч ситуація з цибулею і морквою на ринку буде стабільною в порівнянні з минулим роком. Продукти будуть більш доступними для українського споживача", – підкреслив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

Коли подешевшають яйця

Раніше ми розповідали, що вартість яєць вже тривалий час коливається в межах 60-70 грн за десяток. На жаль, найближчим часом кардинальних змін на цінниках, як вважають експерти, не відбудеться. За словами аналітикині Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлани Литвин, наближається Великдень, коли попит на яйця максимально зростає.

Серйозного подорожчання напередодні Великодніх свят теж не варто боятися з однієї простої причини:

"Усе таки впродовж вже тривалого часу маємо дуже високу ціну на яйця. Тому ще більше подорожчання "не пропустить" купівельна спроможність споживачів", — пояснила експертка.

Нагадаємо, сайт Pro Гроші розповідав, що відбувається зі споживчими цінами у Європі. Також ми писали, як збільшилася вартість великоднього кошика у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.