Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні можуть запровадити новий вид податку через війну – деталі

В Офісі президента розглядають додаткові шляхи фінансування державного бюджету

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні може з'явитися новий вид податку

Фото: Міноборони, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть запровадити податки, надходження від яких спрямують на фінансування Збройних сил України.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Ростислава Шурма в ефірі телемарафону.

Він нагадав, що на час війни всі військові видатки бюджету фінансуються виключно коштом платників податків.

"Тому будем розглядати питання введення певного податку на Збройні Сили, формулу його проговорюємо, аналізуємо зараз. Але будь-який платник повинен розуміти, що кожна гривня, яку він не заплатив – це кошти, які були забрані у наших військових", – сказав Шурма.

Уряд планує повернути довоєнні податки

Уряд України за підтримки Міжнародного валютного фонду планує відновити довоєнний стан податкового адміністрування та політики.

Так, найближчим часом до Верховної Ради подадуть законопроєкти, які наберуть чинності з 1 липня:

  • про скасування мораторію на здійснення податкових перевірок;
  • про скасування спрощеної системи зі ставкою єдиного податку 2% та відновлення довоєнного режиму для цих платників податків;
  • про забезпечення застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у закладах роздрібної торгівлі, зокрема поновлення відповідальності за порушення цих вимог.

Також уряд планує працювати над побудовою сучасної системи адміністрування доходів, яка включатиме обмеження можливості ухилення від оподаткування ПДФО через використання спрощеного режиму оподаткування платниками податків третьої групи.

Як відомо, компанії з оборотом до 10 млрд гривень мали змогу перейти на спрощену систему оподаткування, як на третій групі ФОП. Так, замість ПДВ (20%) та податку на прибуток (18%), вони сплачували 2% з доходу.

Більшість пільг, які бізнес отримав у перші місяці війни, вже скасували. 21 червня Верховна Рада повернула мита і податки на імпорт і розмитнення автомобілів. У вересні уряд повернув акциз на пальне. До "норми" повернулися й перевірки бізнесу з боку податкової.

Раніше ми писали, що в Україні скасували деякі податки. Також ми розповідали, що треба зробити кожному ФОПу перед Новим роком.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.