Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні ліквідували Фонд соцстрахування — куди тепер українцям звертатися за виплатами

Кабінет міністрів передбачив припинення з 1 січня 2023 Фонду соціального страхування та управлінь виконавчої дирекції цього фонду

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фонду соцстрахування займався державним соціальним страхуванням в Україні від нещасного випадку через тимчасову втрату працездатності та медичне страхування

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні продовжують здійснювати соціальну реформу. Так, 27 грудня Кабінет міністрів ухвалив рішення припинити діяльність Фонду соціального страхування в Україні.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Уряду.

"Сьогодні урядовим рішенням на виконання закону припиняємо діяльність Фонду соціального страхування, приєднуємо його до Пенсійного фонду України", – повідомив прем'єр.

За словами Шмигаля, такі зміни зроблять механізм соціальної підтримки більш дієвим й ефективним. Таким чином держава може скоротити зайві витрати.

Нагадаємо, головними завданнями Фонду соцстрахування були керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням в Україні від нещасного випадку, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням.

Як працює медичне страхування в Україні

Генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" В’ячеслав Черняховський розповів для сайту Pro Гроші, що система медичного обслуговування та страхування в Україні суттєво відрізняється від системи в інших країнах.

Наприклад, у Британії медичне страхування є основою всього, а гідне лікування ви можете отримати лише за його наявності. У зворотному випадку це буде або дуже дорого або дуже неякісно.

В Україні отримати медичну допомогу можна і без страхування, воно є вибором кожної окремої людини й компанії. Лікарів поки вистачає, натомість якість наданих послуг страждає через нестачу сучасної техніки.

Страхування потрібно людям, яким важко одразу викласти велику суму коштів за лікування. Це було дуже помітно під час коронавірусу, коли місце у хорошому стаціонарі коштувало близько 100 тисяч гривень, — пояснює експерт.
В’ячеслав Черняховський

В’ячеслав Черняховський

Генеральний директор асоціації Страховий бізнес

Найпоширенішою практикою в Україні є страхування своїх співробітників, а інколи і їх родичів від компанії. Організація звертається до страхової компанії, обирає пакет страхування, в залежності від кількості співробітників і виду діяльності, та отримує певну ціну за одного працівника.

Далі компанія або самостійно оплачує страхування, або частково, або просто пропонує працівнику. Навіть в останньому випадку стандартний пакет може собі дозволити людина із середнім рівнем зарплати в Україні.

А от якщо ви самостійно вирішите звернутися до страхової компанії, то малоймовірно, що умови вам сподобаються. Черняховський каже, що таку суму навряд чи потягне людина із середньою зарплатою.

Коли приходить одна людина, страхова не знає, наскільки вона хвороблива, які у неї хронічні захворювання. Звісно вона заповнює певну форму опитувальника, але якщо виявиться, що надана інформація неправдива — що робити? Судитися чи відмовляти? Страхова вважає за краще взяти більше коштів, автоматично враховуючи, що людина "середньо-хвора", але це все відобразиться на вартості, — каже Черняховський.

Тому повне страхування для однієї особи буде розраховуватись індивідуально і може доходити до тисячі доларів на рік.

Найкраще — це зробити страхування від організації, де ви працюєте. Експерт радить зібрати хоча б 10 охочих і тоді ціна буде іншою.

Коли страхування відбувається для працівників певної компанії, то теорія ймовірності більше працює на користь страхової.

Хтось може не використати свій "бонус" жодного разу на рік, а хтось звертатиметься частіше, але у сумі це даватиме змогу і виплачувати гроші тим, хто їх потребує, і заробляти.

Якщо вам пропонують медичне страхування від роботи — не відмовляйтеся, у випадку непередбачуваної ситуації це зекономить вам багато грошей.

Також у такі пакети часто входить безплатний медичний огляд раз на рік, і навіть якщо вам доведеться заплатити певний внесок — це точно окупиться.

У випадку, коли ваша компанія не передбачає медичного страхування, спробуйте назбирати однодумців серед своїх колег і все ж вимагати страхування колективу.

Якщо ж ви вирішили страхувати себе в індивідуальному порядку — будьте готові не зекономити, а переплатити принаймні у перший рік. Далі, коли компанія зрозуміє, що ви не така то й хвороблива людина, вона може знижувати вартість страховки для вас кожного наступного року.

Раніше сайт Pro Гроші писав про страхування авто. Також ми розповідали, чим відрізняються державні клініки від приватних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.