Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть провести ще одну індексацію пенсій: як зміняться виплати у 2024 році

Розповідаємо, як відбуватиметься індексація пенсій у 2024 році та чи варто чекати на зростання мінімальної пенсії у наступному році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсії українців у 2024 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Оскільки Держбюджет України на 2024 рік передбачає зростання прожиткового мінімуму, соціальні виплати та пенсії, які залежать від нього, також будуть переглянуті.

Про те, як зміниться мінімальна пенсія у 2024 році, розповідає міністерка соціальної політики Оксани Жолнович в інтерв'ю сайту Forbes.ua.

Оскільки розмір мінімальної пенсії не може бути меншим за прожитковий мінімум для громадян, відповідно розмір виплати буде дорівнювати — 2 361 гривня. Саме такий розмір прожиткового мінімуму закладено в бюджеті.

У 2024 році планують провести чергову індексацію пенсій. Розмір індексації на пряму залежить від рівня середньої заробітної плати за останні три роки. А отже, пенсіонери, які вийшли на пенсію в останні три роки, не відчують значного збільшення виплати.

Така ситуація, на думку міністерки соціальної політики, пов'язана з недостатнім фінансуванням. Голова відомства переконана, що розмір пенсій таких громадян відповідає ринку.

"Людина отримує пенсію за формулою, де базою для нарахування пенсії є середня зарплата за останні три роки", — зазначила Оксани Жолнович.

За її словами, розмір індексації пенсій залежить від рівня інфляції за останні три роки, а оскільки системно занижували пенсію такій категорії громадян, серед українців є люди, які отримують 2 500 гривень.

"Враховуємо два критерії – кількість років, які людина працювала, та суму внесків, що сплачувала. Далі порівнюємо заробітну плату з середньою зарплатою, яка є зараз. Якщо дорівнює – 10 балів, менше – 8 балів, а якщо більше – 12 балів. Бали сумуються за всю кількість років. За такою системою, якщо у людини 35 років трудового стажу, то її пенсія не буде меншою, ніж 40% від заробітку", — пояснила Жолнович.

Чому не можливо проіндексувати всі пенсії

"Люди з таким самим стажем, які вийшли у 2019 році, отримують 5000 грн. Звісно, ідеальний варіант проіндексувати пенсії всім, але на це потрібно близько 300 млрд грн. Це шалені гроші. В нас у 2024-му закладено лише 100 млрд грн", — повідомила Жолнович.

За словами голови відомства, виходячи з ситуації, яка склалась з фінансуванням, в першу чергу намагатимуться підтягнути тих, хто отримує найменше, а це приблизно 60% від загальної кількості пенсіонерів.

Раніше ми писали, чому деякі категорії громадян можуть залишитись без пенсійних виплат, а також яку допомогу отримують люди з інвалідністю в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.