Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії людям з інвалідністю: які виплати отримують громадяни на III групі

Розповідаємо, яку допомогу отримують люди з інвалідністю в Україні та які критерії враховують під час призначення групи інвалідності

Фото: УНІАН

Виплати людям з інвалідністю III групи

Фото: УНІАН

Люди з інвалідністю в Україні отримують додаткові виплати від держави, розмір яких залежить від групи, яку призначили особі. Для встановлення групи інвалідності спеціальна комісія проводить експертизу, яка повинна підтвердити діагноз, а також затверджує час наступної перевірки, якщо така потрібна.

Про те, які виплати отримують особи з інвалідністю III групи, повідомили на сайті Пенсійного фонду України.

Для громадян, які отримали III групу інвалідності, державою передбачена виплата у розмірі 50% від пенсії за віком. Отримати виплату можуть особи, які мають від 1 до 14 років страхового стажу. При чому, пенсія визначається, відповідно до сьогоднішніх даних, а отже ПФУ нараховуватиме виплату за віком, навіть якщо особа його не досягла необхідного віку.

Розмір виплати залежить від того, чи працює особа, відповідно:

  • 2 100 гривень — отримують безробітні люди з інвалідністю;
  • 2 093 гривні — виплачують громадянам з інвалідністю, які мають роботу.

За наявності 30 років страхового стажу для жінок і 35 для чоловіків, пенсійна виплата по інвалідності III групи не може бути меншою за 2 200 гривень. Для громадян, які є інвалідами 3 групи з дитинства, передбачено допомогу в розмірі в розмірі 60% прожиткового мінімуму для тих, хто втратив працездатність, а для неповнолітніх дітей — 70%.

Розмір мінімальної виплати для інвалідів III групи складає:

  • 4 218 грн — особам, які отримали каліцтва або захворювання через Чорнобильську катастрофу;
  • 7 534,80 грн — для осіб, які постраждали внаслідок бойових дій;
  • 8 053,97 грн — для учасників ліквідації катастрофи на ЧАЕС.

Також, особи, які не мають права на державну допомогу у зв'язку з інвалідністю або пенсію по інвалідності, можуть отримати державну соціальну допомогу. Її розмір становить — 60% від прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Кому можуть встановити III групу інвалідності

Люди з 3 групою інвалідності потребують соцдопомоги й соціального захисту, адже вони мають помірні функціональні порушення й обмеження життєдіяльності. Для встановлення такої групи інвалідності, особа повинна мати такі обмеження:

  • орієнтації, спілкування;
  • навчання (можуть навчатися у загальноосвітніх закладах за умови дотримання спеціального режиму навчального процесу або за допомоги інших осіб);
  • контролювання поведінки (частково контролюють в особливих умовах);
  • праці (частково втрачають можливість для повноцінної трудової діяльності).

Також підставою для призначення інвалідності III групи є обмеження самостійного пересування та самообслуговування.

Раніше ми писали, що робити ФОПам, які стали пенсіонерами чи отримали інвалідність, а також які критерії призначення групи інвалідності діють у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.