Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні держава хоче забрати "неефективні" землі – хто під загрозою

Такі земельні ділянки хочуть передавати для розширення можливостей громад

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Все для підвищення ефективності використання земель

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні народні депутати хочуть поновити правила землекористування. Це дозволило б вивільнити земельні ділянки, зокрема для передачі учасникам бойових дій.

Про це йдеться в законопроєкті №9086.

Депутати хочуть, аби земельні ділянки вилучили у державних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій. Йдеться про ті, які були отримані у постійне користування, проте їх використовують не за цільовим призначенням чи неефективно.

"Проєкт Закону розроблено для підвищення ефективності використання земель державної та комунальної власності", – йдеться у пояснювальній записці.

Для того, щоб забрати землю, достатньо, щоб власник протягом одного року не використовував її за призначенням.

Такі території хочуть передавати для:

  • облаштування нових спортивно-оздоровчих парків;
  • реабілітаційних центрів (для реабілітації та поновлення учасників бойових дій);
  • розширення можливостей для виділення земельних ділянок учасникам бойових дій (для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських споруд).

Які обмеження можуть запровадити на ринку землі

Раніше ми вже писали, що в Україні збираються продовжити до 2029 року дію закону, який забороняє продавати землю для сільськогосподарської діяльності юридичним особам. Відповідний законопроєкт №8295 зареєстрований у Верховній Раді.

Автори законопроєкту вважають, що ці обмеження є необхідними у післявоєнний період. Адже скуповувати землю можуть не тільки українські підприємства, але й іноземні, які зареєструють свої компанії-посередники.

Крім того, скасування заборони на продаж землі юридичним особам, ймовірно, призведе до ситуації, коли в аграрному секторі з'являться монополісти й сформується середовище без конкуренції, що негативно позначиться на економіці держави й на статках українців.

В пояснювальній записці зазначається також, що зараз до кінця не визначений механізм ціноутворення на ринку землі. Тому зняття заборони може зменшити надходження до бюджету країни.

За яку площу землі не треба платити податки

  • для ведення особистого сільського господарства – не більше 2 га;
  • для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка): у селах – не більше 0,25 га, у селищах – не більше 0,15 га, у містах – не більше 0,10 га;
  • для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 га.

Інші критерії читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми писали про те, які обмеження можуть запровадити на продаж земельних угідь. Також ми розповідали, які втрати поніс агросектор внаслідок війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.