Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не кожний зможе купити: де продають найдорожчу землю в Україні

Вартість земельних ділянок зросла, як порівняти з попереднім місяцем

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Івано-Франківська область – лідер за вартістю землі

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найдорожчу землю в Україні зараз можна придбати в Івано-Франківській області. Там ціна сягає 292,7 тисячі гривень за один гектар.

Про це повідомили у пресслужбі Мінагрополітики.

Загалом середня ціна одного гектара землі в Україні становить 52 462 гривні. Такий показник отримано на основі 117 586 угод із продажу землі за площею у 268,3 тисячі гектарів. Водночас ще у грудні 2022 року середня вартість одного гектару землі становила 47 227 грн.

Продаж землі під час війни

За даними міністерства, з 24 лютого 2022 року по 2 січня 2023 року укладено 41 979 угод на ринку землі. Вони охоплюють площу в 77 668 гектарів.

Найбільше угод зареєстровано у таких областях:

  • Хмельницькій – на 8,1 тисячі гектарів;
  • Вінницькій області – на 8 тисяч гектарів;
  • Полтавській – на 8 тисяч гектарів;
  • Кіровоградській – на 7,8 тисячі гектарів;
  • Дніпропетровська – на 7,6 тисячі гектарів.

За останні два тижні минулого року було укладено 5 389 правочинів у межах ринку землі за площею в понад 11 тисяч гектарів.

У цілому станом на сьогодні за увесь період функціонування ринку землі укладено 142 945 земельних угод за площею в 322 194 гектари.

Лідерами за площами землі, щодо яких зафіксовано правочини, за увесь період є Харківська (39,5 тис. га), Дніпропетровська (29 тис. га), Полтавська (26,3 тис. га), Кіровоградська (26,1 тис. га) та Херсонська (21 тис. га) області.

Які обмеження можуть запровадити на ринку землі

В Україні збираються продовжити до 2029 року дію закону, який забороняє продавати землю для сільськогосподарської діяльності юридичним особам. Відповідний законопроєкт №8295 зареєстрований у Верховній Раді.

Автори законопроєкту вважають, що ці обмеження є необхідними у післявоєнний період. Адже скуповувати землю можуть не тільки українські підприємства, але й іноземні, які зареєструють свої компанії-посередники.

Крім того, скасування заборони на продаж землі юридичним особам, ймовірно, призведе до ситуації, коли в аграрному секторі з'являться монополісти й сформується середовище без конкуренції, що негативно позначиться на економіці держави й на статках українців.

В пояснювальній записці зазначається також, що зараз до кінця не визначений і механізм ціноутворення на ринку землі. Тому зняття заборони може зменшити надходження до бюджету країни.

Раніше ми писали про те, скільки років Україна витратить на відновлення після війни. Також ми розповідали, які втрати поніс агросектор внаслідок війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.