Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В українців попереду нелегкі часи? Як змінилося життя країни через війну і що буде далі

В Україні зберігається надзвичайно складна ситуація в економіці через війну, однак попереду на нашу країну чекають не менш складні випробування

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Світовому банку підрахували, скільки українців збідніли через війну

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Внаслідок повномасштабного вторгнення російської армії рівень бідності в Україні у 2022 році зріс до 24,2%. Таким чином, понад 7 мільйонів громадян опинилися за межею бідності, адже війна спровокувала різке подорожчання продуктів, палива, послуг.

Про це пише видання The Guardian з посиланням на дані зі звіту Світового банку.

Зазначається, що найвідчутніше збідніли люди у сільській місцевості, оскільки між містом і селом спостерігається великий розрив.

При цьому на фоні того, що неофіційний рівень безробіття досяг рівня 36%, а інфляція перетнула позначку у 26% наприкінці минулого року, регіональний директор установи по Східній Європі Аруп Банерджі вважає, що бідність може різко зрости.

На думку економіста Олени Білан, усе могло бути ще гірше, якби Україну не підтримали міжнародні партнери. За її словами, найгострішою проблемою у цій ситуації залишається питання працевлаштування людей.

"Падіння ВВП на 30% відбулося тому, що Україна експортує 80% своїх товарів через порти, а доступ до них втрачено. У нас була інфляція у 26% – знову ж таки, що могло бути й гірше – але зарплати людей не змінюються, а валюта знецінилася щодо долара на 20%", — пояснила вона.

Кредит на пів мільярда доларів

Наприкінці 2022 року Світовий банк погодився виділити нашій державі 529,9 млн доларів кредиту на нагальні потреби.

Гарантами цих коштів виступили уряди Великої Британії та Данії: термін погашення кредиту – 19 років з п’ятирічним пільговим періодом. Процентна ставка – 0,25% річних (нараховується на невикористану частину позики).

У Міністерстві фінансів тоді пояснили, що кошти дозволять зберегти дієвість та стійкість функціонування української системи державного управління, надалі фінансувати нагальні соціальні потреби в умовах воєнного стану.

Раніше ми розповідали, куди поділися гроші, які мала отримати Україна з продажу лондонського Челсі підсанкційним російським олігархом Романом Абрамовичем. Також ми писали, хто з українців отримає до 1 млн грн компенсації через війну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.