Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підстава від Абрамовича? Куди поділися обіцяні Україні гроші від продажу "Челсі"

Минув майже рік, як "Челсі" більше не належить Роману Абрамовичу, але кошти від продажу клубу досі залишаються замороженими на банківському рахунку у Великій Британії

Фото: Unsplash, Google. Колаж: Pro Гроші

Україна досі не отримала кошти з продажу "Челсі"

Фото: Unsplash, Google. Колаж: Pro Гроші

Уряд Великої Британії досі не схвалив роботу фонду, який створили задля передачі Україні 2,9 млрд доларів після продажу футбольного клубу "Челсі" російським підсанкційним олігархом Романом Абрамовичем.

Про це пише агентство Bloomberg.

За словами виконувача обов'язків генерального директора фонду Майка Пенроуза, труднощі пов'язані з політичним схваленням як між Великою Британією та ЄС, так і всередині Об'єднаного Королівства.

Він додав, що усі документи для створення фонду вже погоджені, також була подана кандидатура на посаду генерального секретаря. Раніше планувалося, що після завершення юридичного оформлення фонд подасть заявку до Міністерства країни, щоби отримати ліцензію та використати кошти. Потім уряд мав оцінити заявку щодо ризиків обходу санкцій.

Втім, за інформацією видання, цей процес затягується. Проблема в тому, що використання активів, на які накладені санкції — складне юридичне питання, оскільки Велика Британія та ЄС вивчають способи конфіскувати заморожені російські активи та використовувати їх для майбутньої відбудови України. Наразі пошуки ефективного рішення ще тривають.

Чому Роман Абрамович продав "Челсі"

Російський олігарх продав лондонський футбольний клуб під тиском санкцій через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Клуб за 2,9 млрд доларів був придбаний консорціумом інвесторів на чолі з американцем. Сам Роман Абрамович тоді заявив, що весь прибуток з продажу буде переданий благодійному фонду для допомоги жертвам війни в Україні.

Після угоди уряд Великої Британії заявив, що гроші зберігатимуться на рахунку в британському банку. Якщо передача таки грошей відбудеться, це стане однією з найбільших благодійних пожертв постраждалим від війни в історії.

Абрамович врятував свої мільярди доларів від санкцій

За інформацією The Guardian, за три тижні до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, на початку лютого 2022 року, офшорні рахунки російського олігарха були швидко реорганізовані.

Бенефіціарними власниками стали семеро дітей олігарха, які отримали від 51% до 100% власності – починаючи від акцій у російських компаніях і закінчуючи елітною нерухомістю, яхтами, вертольотами та приватними літаками. Ці активи оцінюються не менш як у 4 млрд доларів.

Абрамович зробив це для того, щоб зміна власника могла створити юридичні труднощі із заморожуванням активів олігарха через необхідність доводити, що майно належить саме йому. Адже багато членів сімей підсанкційних російських олігархів не потрапили під аналогічні обмеження.

Раніше ми також розповідали, скільки грошей через війну втратили українські олігархи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.