Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Енергетична криза та війна: чи буде нова хвиля біженців з України цієї зими

Росія посилила обстріли енергетичної інфраструктури, тому зимувати в умовах відсутності світла буде складніше

Колаж: Pro Гроші

Нової хвилі біженців в ЄС з України не буде

Колаж: Pro Гроші

Хоч в Європі і прогнозували нову хвилю біженців з України напередодні зими, масового виїзду з країни поки не спостерігається.

Про це повідомляє TRAVEL РБК-Україна.

Кількість біженців, що приїжджають з України до ЄС, навпаки, зменшилася. Найбільше зниження в'їздів спостерігається у Польщі, Німеччині та Франції. Експерти прогнозують, що нової великої хвилі біженців, швидше за все, найближчим часом не буде.

Що говорять прикордонники

У Держприкордонслужбі розповіли, що після чергових ракетних ударів по енергетичних об'єктах у жовтні черг на кордоні з ЄС та Україною не було, а кількість тих, хто виїжджає, не змінилася.

Так, з України протягом 10 жовтня та кількох наступних днів виїхало не більше людей, ніж в'їхало на територію нашої країни. Пасажиропотік в обох напрямках приблизно однаковий, розповів РБК-Україна спікер відомства Андрій Демченко.

"Цими днями кордон перетнули щодня по 75 тисяч осіб в обох напрямках. Немає переваги виїзду над в'їздом при перетині кордону, тобто немає масового виїзду. Немає черг на кордоні", – розповів спікер ДПСУ Андрій Демченко.

Чому все менше українців виїжджають в Європу

Керівник Українського центру міжнародного партнерства та організатор форуму волонтерів "Взаємодія без кордонів" Анатолій Полковніков вважає, що такої хвилі біженців, як у лютому та березні, вже не буде. Він пояснює це тим, що в українців стало менше грошей і багато з них не можуть евакуюватися. При цьому, громадські організації та волонтери виснажені.

Наприклад, евакуація з окупованих Бердянська коштує від 6 тисяч гривень на одну особу у приватних перевізників, а при цьому собівартість такої діяльності для волонтерів становить до 2 тисяч гривень.

"Це витрати на паливо, підтримання робочого стану авто та покриття витрат на оплату робочого часу водія, деякі поїздки можуть займати до тижня, але кошти на це знаходити благодійникам з кожним днем все складніше", – пояснив Полковніков.

Крім того, багато українців вже адаптувався до умов воєнного стану і морально оговталися від шоку перших днів війни. Тому виїжджати з країни не планують.

В яких країнах ЄС українців найбільше

За весь час війни Польща повідомила про найбільшу кількість громадян України, які отримали тимчасовий захист — 1,4 мільйона осіб. За нею слідують Німеччина (813 725 осіб), Іспанія (145 825 осіб) та Болгарія (134 790).

Найбільше дітей з України прийняли у Німеччині – там надали статус біженця 15 460 дітям. Це 30 відсотків усіх громадян України, які набули такого статусу протягом вересня. Польща надала захист 13 980 дітям, а 2 865 дітей з України отримали захист у Румунії. Найбільше жінок, які отримали тимчасовий захист, було зареєстровано у Польщі (33 650), Німеччині (30 785) та Румунії (5 605 осіб).

При цьому з початком осені потік біженців з України помітно зменшився. Так, наприклад, у вересні Польща прийняла на 13 735 біженців менше порівняно із серпнем.

Раніше ми писали про те, чому українські біженці їдуть з Німеччини. Також ми писали, що рівень життя українців у Польщі покращився.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.