Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В'їзд в Україну ще той "квест": кого можуть розвернути на пункті пропуску

Розповідаємо, які діють правила в'їзду в Україну для іноземців та хто не проїде далі пункту пропуску

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для іноземців діють певні правила перетину українського кордону

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які виїжджали за кордон, стикалися з ретельною перевіркою документів та багажу на пунктах пропуску. Такі ж правила діють й для іноземців, які хочуть відвідати Україну. Однак, фактор повномасштабної війни став причиною посиленої уваги міграційних служб до кожного громадянина іншої країни.

Про це повідомляє портал Visit Ukraine.today.

Які діють правила в'їзду на територію України?

Згідно з правилами перетину кордону, які регулюють Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" та Постанова ВР "Про правила в'їзду іноземців та осіб без громадянства в Україну", службовці Державної прикордонної служби України мають повноваження давати дозвіл іноземцю на перетин кордону.

Для перетину українського кордону іноземцю потрібно мати з собою паспорт, який діє на території його країни та, за необхідності, візу. Також з 1 липня 2023 року на території України скасовано всі ковідні обмеження та карантинні заходи, тому громадянам інших держав більше не потрібні ПЛР-тест та підтвердження про вакцинацію.

Кого можуть не пустити в Україну?

Правила, які регулюються Законом України, передбачають відмову у перетині українського кордону безпосередньо на пункті пропуску. Таким чином не пустити на територію України можуть таких іноземців:

  • які можуть загрожувати безпеці України;
  • з підробленими чи зіпсованими паспортом або візою;
  • котрі порушили законодавство України під час попереднього перебування в країні;
  • котрі можуть бути носіями інфекційної хвороби, виокремленої відповідним органом системи охорони здоров’я;
  • без достатнього фінансового забезпечення для перебування в Україні.

Якщо громадянин іншої країни отримав відмову у перетині кордону, то прикордонна служба може скасувати його візу та поставити відмітку про заборону в'їзду на територію України на визначений термін.

Які нові правила в'їзду до ЄС хочуть запровадити для українців?

З 2024 року українцям, які хочуть подорожувати Європою, доведеться отримувати певні дозволи. Туристи подаватимуть свої заявки на порталі Європейської системи інформації та авторизації для подорожей (ETIAS).

Однак, після того, як система авторизації почне працювати, заявникам не потрібно буде надавати інформацію про стан свого здоров’я та наявність щеплень та пред'являти будь-які біометричні дані, наприклад, відбитки пальців. Для авторизації мандрівникам лише поставлять певні запитання щодо безпеки та встановлення особистості.

Раніше ми розповідали, хто з чоловіків може перетинати український кордон під час війни. Також ми писали, кому можуть заборонити виїжджати з України.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.