Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для українців хочуть змінити умови в'їзду до ЄС: що відбувається

Вже з 2024 року українцям доведеться отримувати дозволи на відвідування країн Євросоюзу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Для в'їзду до ЄС туристам з третіх країн доведеться отримувати дозволи

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

З 2024 року набудуть чинності нові дозволи на відвідування ЄС для туристів із третіх країн. Таким чином авторизації для в'їзду до шенгенської зони підлягатимуть громадяни 60 безвізових країн, зокрема це стосується й українців.

Про це повідомляє портал Schengenvisainfo.

Нові правила відвідування країн ЄС

Туристи подаватимуть свої заявки на порталі Європейської системи інформації та авторизації для подорожей (ETIAS). Після того, як система авторизації почне працювати, заявникам не потрібно буде надавати інформацію про стан свого здоров’я та наявність щеплень. Також туристи не будуть зобов'язані пред'являти будь-які біометричні дані, наприклад, відбитки пальців.

Під час авторизації мандрівникам лише поставлять певні запитання щодо безпеки та встановлення особистості:

  • про минулі кримінальні судимості;
  • про поїздки до зон конфліктів;
  • ім'я та прізвище;
  • місце народження;
  • паспортні дані;
  • фактичну адресу проживання;
  • електронну пошту та номер телефону.

Зазначається, що всі подані заявки перевірятимуться за базами даних безпеки Євросоюзу, при цьому 97% заяв будуть оброблені та схвалені одразу, а інші розглядатимуться в індивідуальному порядку центральним та національним підрозділами ETIAS.

"Мандрівникам, які не матимуть дійсного дозволу на поїздку, перевізник (наприклад, авіакомпанія, автобусна чи поромна компанія) відмовить у посадці", – йдеться у повідомленні.

Кому хочуть заборонити виїжджати за кордон з України?

В Україні зареєстрували законопроєкт, яким пропонують заборонити підліткам покидати територію України. Наразі дітям, яким виповнилося 16 років, дозволяється самостійно виїжджати за кордон навіть без дозволу батьків.

Проте, автори законопроєкту пропонують уряду змінити цю умову та дозволити виїзд за кордон лише тим громадянам, які досягли 18 років. Документ також передбачає виїзд за межі України неповнолітнім підліткам, але лише у разі набуття ними повної цивільної дієздатності (наприклад, у зв’язку з реєстрацією шлюбу).

Більше про запропоновані зміни читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, що для пасажирів лоукостера Wizz Air з'явилися нові знижки. Також ми писали, хто з чоловіків може виїхати за кордон під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.